مردم نگاری گیاهان دارویی در مراتع ترکمن صحرا مطالعه موردی: مراتع شهرستان گنبد کاووس استان گلستان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی کشاورزی، محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ISCN01_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1391
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا آغویی

دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد رشته مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

بهاره بهمنش

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

ابوالفضل طهماسبی

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

ابوالفضل شریفیان بهرمان

دانشجوی مقطع دکتری رشته علوم مرتع، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

گیاه مردم نگاری و گیاه بوم مردم نگاری جزء دانش های نوین محسوب میگردند که ریشه در تاریخ بشر دارند. بنا به اهمیت دانش بومی گیاهان دارویی جوامع محلی و اولیه و همچنین محوشدن این دانش، گیاه مردم نگاری و گیاه بوم مردمنگاری در راستای ثبت، حفظ و پایداری این مهم بسیار ضرورت دارد. از این رو در مطالعه حاضر به بررسی و مقایسه دانش بومی گیاهان دارویی دامداران سه منطقه کرند، داشلی برون و این چه برون واقع در شهرستان گنبدکاووس در استان گلستان پرداخته شد. بدین منظور ابتدا مصاحبه ای ژرفانگر با 15 دامدار باتجربه در زمینه گیاهان دارویی صورت گرفت. سپس پرسشنامه ای نیمه ساختار جهت استخراج داده از درون جوامع محلی طراحی و به روش سیستمایتک تصادفی مابین افراد محلی تکمیل گشت. روایی و پایایی پرسشنامه پس از طراحی تایید شد. هرباریوم های گیاهی از طریق مشاهدات میدانی تهیه و برای شناسایی نام علمی گونه، نزد گیاه شناسان منتقل شد. سپس تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های کد گذاری و طبقه بندی صورت پذیرفت. نتایج منجر به شناسایی 53 گونه گیاهی دارویی درون سه منطقه شد. در نهایت ویژگی های گیاه شناسی و دارویی گونه های دارویی شناسایی شده مبتنی بر دانش بومی افراد محلی ارائه شد. نتایج این مطالعه در راستای تقویت دانش گیاهان دارویی ارزشمند بوده و میتواند جهت ثبت و مستندسازی دانش بومی گیاهان دارویی مردم ترکمنصحرا در شمال استان گلستان مرجع قرار داده شود

کلیدواژه ها

گیاه مردم نگاری، دانش بومی، گیاهان دارویی، گنبدکاووس، گلستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.