بررسی منحنی مشخصه صفحات تصویرساز فسفری در پرتونگاری دیجیتال صنعتی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین‌المللی آزمون‌های غیرمخرب ایران
  • کد COI اختصاصی: ICTINDT03_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 465
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز رکرک

پژوهشکده کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، تهران- ایران

بهنام آرضابک

مرکز نظام ایمنی هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، تهران- ایران

مریم خداکرمی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، تهران- ایران

ابوطالب کرمانی

مرکز نظام ایمنی هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، تهران- ایران

چکیده

در پرتونگاری دیجیتال با استفاده از صفحات تصویرساز فسفری (CR) پیشرفت های بسیاری در سال های اخیر به وقوع پیوسته است، به طوری که در کاربردهای پزشکی تقریبا این روش جایگزین پرتونگاری سنتی (پرتونگاری با فیلم) شده است و در صنعت نیز در برخی از کاربردها تا حد زیادی مقبول واقع شده و پیش بینی می شود در آینده نزدیک جایگزین پرتونگاری سنتی در صنعت شود. استفاده از روش پرتونگاری دیجیتال دارای مزایای زیادی از جمله مشاهده سریع نتایج، پردازش تصویر به صورت الکترونیکی و نرم افزاری، ثبت و ذخیره مناسب اطلاعات و دسترسی سریع به آنها، امکان انتقال سریع و آسان تصاویر و داده ها در کوتاهترین زمان، حذف فرآیند ظهور و ثبوت و داروهای شیمیایی که می تواند باعث آلودگی های زیست محیطی شود و حذف هزینه سنگین و جاری فیلم و داروی ظهور و ثبوت میباشد. در پرتونگاری دیجیتال به روش CR، برای انجام محاسبات دقیق تر جهت حصول کیفیت تصویر مناسب و ارزیابی صحیح تر نتایج و نیز تعیین حداقل پرتودهی مورد نیاز، لازم است منحنی پاسخ محیط ثبت به دز دریافتی که منحنی مشخصه نامیده میشود در دسترس باشد. این منحنی از برخی جهات مشابه منحنی مشخصه فیلمهای پرتونگاری رایج است. در پرتونگاری CR، تصویر به صورت سطوح خاکستری ایجاد میشود و تنظیماتی از سیستم اسکنر لیزری و تقویت کننده نوری در سطوح خاکستری حاصله تاثیرگذارند که جهت انجام ارزیابی های دقیقتر در این روش میبایست در قالب منحنی مشخصه مورد توجه قرار گیرند. در این پژوهش برای نمونه هایی از صفحات CR و برای تنظیمات مختلفی از پارامترهای تاثیرگذار، منحنی مشخصه تهیه گردیده و با منحنی مشخصه فیلم های رایج مقایسه شده و مورد بحث قرار گرفته است. منحنی مشخصه صفحات CR دارای بازه وسیعتری از پرتودهی نسبت به فیلم و به صورت خطی هستند.

کلیدواژه ها

پرتونگاری دیجیتال، ، پرتونگاری CR، صفحات تصویرساز فسفری، منحنی مشخصه، سطوح خاکستری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.