شبیه سازی رواناب حوضه معرف امامه با کاربرد بهینه ساز واسنجی خودکار الگوریتم جستجو الگو در مدل بیلان آب AWBM

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی حفاظت خاک و آبخیزداری با محوریت «پایش و ارزیابی منابع و مدیریت آنها در حوزه­‌های آبخیز»
  • کد COI اختصاصی: SCWM03_117
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 351
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا محمدی وند

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب دانشگاه تهران

شهاب عراقی نژاد

دانشیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران

کیومرث ابراهیمی

استاد گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران

فرشته مدرسی

دکتری مهندسی منابع آب دانشگاه تهران

چکیده

یکی از پیچیده ترین فرایندهای هیدرولوژیکی فرایند بارش- رواناب است که از پارامترهای مختلف فیزیکی و هیدرولوژیکی تاثیر می پذیرد. هدف مقاله حاضر به بررسی کارایی الگوریتم بهینه ساز واسنجی خودکار جستجو الگو در واسنجی پارامترهای مدل بیلان آب AWBM در شبیه سازی رواناب با تمرکز بر حوضه معرف امامه می پردازد. در مدل مورد استفاده محدوده تغییر پارامترها زیاد است، در نتیجه با توجه به دشواری واسنجی با روش های مبتنی بر سعی و خطا و استفاده از روش های بهینه سازی به منظور واسنجی خودکار مدل های هیدرولوژیکی مطرح است. عملکرد مناسب مدل به نحوه واسنجی پارامترهای آن به منظور تطابق هر چه بیشتر بین نتایج شبیه سازی شده به وسیله مدل با داده های مشاهداتی بستگی دارد مدل AWBM در نرم افزار (Rainfall Runoff Library) RRL برای تخمین روابط بارش– رواناب حوضه مورد مطالعه انتخاب شده است. آماده سازی داده ها در محیط نرم افزار سامانه اطلاعات جغرافیایی نسخه GIS 10.4.1 انجام شد. برای شبیه سازی از داده های هفت ساله بارش، تبخیر و رواناب مشاهداتی در گام زمانی روزانه استفاده شد. ارزیابی عملکرد مدل با استفاده از ضریب نش- ساتکلیف NSE ضریب تبیین R2 و جذر میانگین مربعات خطا RMSE صورت گرفته است. نتایج این تحقیق گویای نتایج رضایت بخش مدل با استفاده از بهینه ساز واسنجی خودکار با ضریب نش- ساتکلیف 0/519 و 0/661 ضریب تعیین 0/768 و 0/874 و RMSE برابر 1/099 و 0/883 به ترتیب برای دوره واسنجی و صحت سنجی در حوضه منتخب است، همچنین نتایج حاصل بیانگر روند قادر به وصول مقادیر مطلوب پارامترهای مدل های مفهومی و یکپارچه تحقیق است.

کلیدواژه ها

مدل بیلان آب، بهینه ساز واسنجی خودکار، الگوریتم جستجو الگو AWBM

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.