تاثیر زمان آبیاری و کنترل علف هرز بر عملکرد، رشد و نمو زعفران زراعی (Crocus sativus L)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی افق های نوین در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AHCONF04_108
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 458
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا چگنی

چکیده

به منظور مطالعه اثر زمان آبیاری و کنترل علف های هرز بر عملکرد، رشد و نمو زعفران زراعی (Crocus sativus L) در شرایط آب و هوایی خرم آباد، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه پژوهشی دو ساله زعفران واقع در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خرم آباد به اجرا در آمد. عامل اصلی آبیاری در چهار سطح شامل: آبیاری تابستانه (پانزدهم مرداد)، آبیاری مهرماه (پانزده مهر )، آبیاری تابستانه به همراه آبیاری مهرماه (نیمه مرداد و نیمه مهر) و شرایط دیم (بدون آبیاری) و عامل فرعی علف هرز در دو سطح شامل: کنترل علف هرز و عدم کنترل علف های هرز انتخاب شد. براساس نتایج حاصله از این تحقیق مشخص گردید که اثر متقابل آبیاری و کنترل علف هرز بر صفات تعداد گل، وزن کلاله تر، وزن تر کورم، قطرکورم، تعداد کورم، مقدار سافرانال، مقدار پیکروکروسین و وزن گل معنی دار شده همچنین اثرساده کنترل علف هرز بر صفات تعداد گل، قطر کورم و وزن گل و اثر ساده آبیاری برصفت طول کلاله در سطح احتمال 5 درصد و همچنین اثر آبیاری بر مقدار پیکروکروسین در سطح 1 درصد معنی دار شد. اثر ساده کنترل علف هرز بر صفات طول کلاله و وزن کورم ومقدار سافرانال وهمچنین اثرمتقابل آنها برصفت طول کلاله درسطح احتمال 1درصد معنی دار شد. اثر ساده آبیاری و اثر ساده کنترل علف هرز و اثر متقابل آنها به ترتیب بر صفات تعداد گل، وزن تر کلاله، وزن خشک کلاله، وزن تر کورم، تعداد کورم، قطر کورم، تعداد کورم، مقدار کروسین، مقدار سافرانال، وزن گل غیرمعنی دار شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین تعداد گل مربوط به تیمار آبیاری تابستانه و عدم کنترل علف هرز (a1b2) با تعداد 221/7 گل در متر مربع می باشد همچنین بیشترین وزن کلاله خشک مربوط به تیمار آبیاری مهرماه و کنترل علف هرز (a2b1) به میزان 4/3 گرم در متر مربع می باشد همچنین بیشترین تعداد کورم مربوط به تیمار آبیاری مهر ماه و کنترل علف هرز (a2b1) به تعداد 156/3 کورم درمترمربع می باشد و بیشترین وزن تر گل مربوط به تیمار آبیاری تابستانه به همراه آبیاری مهر و کنترل علف هرز (a3b1) به میزان 117گرم در مترمربع می باشد. نتایج همبستگی ساده صفات نشان داد که بین وزن خشک کلاله ارتباط مستقیم و معنی دار با طول کلاله، تعداد کورم، وزن خشک کورم و وزن گل وجود دارد. در مجموع آبیاری تابستانهو پاییزه و کنترل علف هرز بیشترین تاثیر مثبت را بر وزن خشک کلاله و در نهایت بر عملکرد اقتصادی زعفران داشته است.

کلیدواژه ها

زعفران، آبیاری، عملکرد، علف هرز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.