روایت شناسی الگوی زمانی در رمان مهرگیاه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی متن‌پژوهی ادبی با عنوان نگاهی تازه به ادبیات کودک و نوجوان
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI07_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 800
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس اسکویی

دانشیار زبان و ادبیات فارسی، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران

پروین زینالی

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران

چکیده

روایت شناسی یا نظریه روایت، علم مطالعه ساختار و دستور زبان حاکم بر روایتهاست و به دنبال آن است که واحدهای کمینه روایت و بهاصطلاح، دستور پیرنگ را که برخی نظریه پردازان به آن (دستور داستان) نیز گفتهاند، مشخص کند. رولان بارت و ژرار ژنت از نظریه پردازان بزرگ در دانش روایتشناسی ساختگرا هستند و الگوی طراحی شده توسط آنان مبنای بررسی عناصر و کارکردهای روایی در متون داستانی است. مساله اصلی این تحقیق، بازنمود ساختگرانه نظام روایی رمان مهرگیاه و تحلیل عناصر، زبان و کارکردها و کنش های روایت شناختی آن بر اساس الگوی طراحی شده توسط ژرار زنت و رولان بارت بوده است. در این تحقیق که به شیوه تحلیلی و توصیفی انجام شد، با رویکردی به مقوله تکنیک های روایت پردازی براساس نظریه زمان ژنت و به یاری مفاهیم و اصطلاحات این نظریه مثل: تداوم، نظم و بسامد و نیز با تعاریف بارت از کارکردها و کنشهای روایی، رمان مهرگیاه تحلیل گشت و به این نتایج دست یافتیم: مهرگیاه، نوشته امیرحسن چهلتن، رمان تاریخی است که به موقعیت زنان در بازه زمانی اواخر سلطنت قاجار و دوره رضاخان تا جنگ جهانی دوم میپردازد. امیرحسن چهل تن در این داستان توانسته نظرگاه های فمینیستی و تجددطلبانه زنانه را در بافت موقعیتی مد نظر خود و با بهره مندی از شیوه های روایی نظیر جریان سیال ذهن، زمانپریشی، راوی گذشته نگر درونی، ابهام، طعنه و انتقادهای اجتماعی، شخصیت پردازی روانکاوانه، صحنه پردازی و توصیفات پستمدرن با استفاده از عناصر زبانی و صدای دستوری فعال روایت نماید.

کلیدواژه ها

روایت شناسی، ژرار ژنت، رولان بارت، امیرحسن چهل تن، رمان مهرگیاه، عناصر روایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.