دیپلماسی دفاعی و دیپلماسی سیاسی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی روانشناسی، علوم تربیتی و مطالعات اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: RAVAN01_090
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیما اکبری

دانشجوی دکتری علوم ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

محمد سلطانی فر

دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

دیپلماسی دفاعی بخشی از سیاست های دولت است که نقش تعیین کننده ای در سیاست دفاعی کشورها ایفا می کند و هدف آن ایجاد شرایط سیاسی، ملی و بین المللی مطلوب برای حفظ و گسترش ارزش های ملی و حیاتی کشور در برابر دشمنان بالفعل و بالقوه دانست. دیپلماسی دفاعی با اهمیت دادن به عنصر پیشگیری، شرایطی را فراهم می کند که پیش از هر گونه برخوردی، واحد سیاسی بتواند منافع و هدف های خود را کسب نماید و به بهترین وجه، قدرت را در حوزه های گوناگون تقسیم کند. این مقاله با استفاده از روش اسنادی و بررسی دیپلماسی دفاعی چین، اروپا و انگلستان و ایران به جایگاه دیپلماسی دفاعی و دیپلماسی پرداخته است. بررسی روند دیپلماسی دفاعی و کارکردهای آن در کشورهای مختلف نشان می دهد که، دیپلماسی دفاعی باید بتواند زمینه های لازم برای غلبه بر هرج و مرج و تهدیدهای بازیگران را به وجود آورد. در چنین شرایطی دیپلماسی دفاعی بخشی از معادله ی قدرت در سیاست بین الملل محسوب می شود. به عبارتی هر چقدر قابلیت یک کشور برای مقابله با تهدیدها افزایش یابد، نیاز راهبردی چنین بازیگرانی برای بهره گیری از سازوکارهای متنوع تولید قدرت بیشتر می شود. دیپلماسی دفاعی، بخشی از فرایند مشروعیت کنش منطقه ای برای مقابله با تهدیدهاست. تهدیدها در محیط منطقه ای ایران در حال گسترش است و نیازمند دیپلماسی دفاعی است تا در عرصه سخت افزاری و نرم افزاری بتواند اعمال قدرت کند. دیپلماسی دفاعی، نوعی پیوند بین حوزه نظامی و سیاسی است و در حقیقت، فراهم کننده منابع قدرت در جهت اعمال سیاست ها و راهبردهای دفاعی کشور محسوب می شود. به عبارتی دیپلماسی دفاعی، وظیفه تجمع و تبدیل قدرت بالقوه به بالفعل را به منظور دفاع از تمامیت سرزمینی و سایر منافع ملی حیاتی کشور بر عهده دارد. نتایج مطالعات نشان می دهد که دیپلماسی در کشورهای بر اساس انگیزه و اهداف متفاوت صورت می پذیرد.

کلیدواژه ها

دیپلماسی دفاعی، دیپلماسی سیاسی، سیاست دفاعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.