مدلسازی رسوب گذاری مخازن سدها در اثر جریان چگالی

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: ICCE06_192_1271391734
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3398
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بایرامعلی محمدنژاد

دانشجوی دکترای مهندسی آب ، دانشگاه صنعتی شریف

ابوالفضل شمسایی

استاد دانشکده عمران ، دانشگاه صنعتی شریف، تهران

چکیده

مسئله تجمع و انباشته شدن رسوبات در مخازن سدها از مسائل مهم هیدرولیک سدها بوده و تلاش جهت رسوب زدایی و استفاده بهینه از تمامی حجم مخزن سد، مستلزم هزین ههای بسیار بالایی میباشد. مشکل رسوب مخازن سدها در مناطق خشک و نیمه خشک که رودخان هها بطور گل آلود جریان دارد، مسئله ای جدی است. عمومًا سیلابها در زمانهای کوتاه در این رودخان هها بسیار شدید بوده و جریان باعث فرسایش سطحی و حمل مقدار زیادی مواد جامد م یشود. در این صورت آب گ لآلود رودخانه بطور قابل ملاحظ های از آب تمیز مخزن سنگی نتر بوده و در ورود به دریاچه سد در عمق فر و رفته و درزیر آب تمیز بصورت لای های از جریان چگالی ١ یا جریان گل آلود ٢ در امتداد کف مخزن حرکت می کند. چون جریان چگالی در کف و در قسمت عمیق دریاچه پخش میشود، سرعت آن کم شده و در طول حرکت، ذرات معلق بتدریج ته نشین شده و رسوب م یکنند. هدف از شبیه سازی یک جریان گ لآلود، بدست آوردن خصوصیات دینامیکی جریان نظیرارتفاع، سرعت و غلظت در امتداد حرکت آن م یباشد. بدون یک روش عددی، مطالعه مکانیز مهای وابسته به زمان مشتمل بر اندرکنش بین جریان چگالی و لایه بالایی (تداخل آب محیط به داخل جریان گالی) و بین جریان چگالی و کف (F.V) (ت هنشینی ذرات رسوب و تعلیق مجدد آن) بسیار مشکل است. در این مقاله، یک مدل عددی دو بعدی حجم محدود برای جریانهای گ لآلود غیردائمی در مخازن سدها توسعه داده شده و نقش این جریانها در رسوب گذاری دریاچه پشت سدها بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که عمق جریان غلیظ پس از ورود به مخزن افزایش یافته و سرعت آن کم میگردد. کاهش سرعت باعث ته نشینی رسوبات در طول مسیر جریان غلیظ در داخل مخزن می شود

کلیدواژه ها

جریان چگالی، جریان گل آلود، رسوب گذاری مخزن، مدلسازی عددی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.