بررسی سیاست مذهبی یزدگرد دوم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی توانمند سازی جامعه در حوزه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: CPCONF04_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده مظفری قلایی

دانشجوی دکتری تاریخ قبل از اسلام دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد

افسانه معتمد

دکتری تاریخ قبل از اسلام دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد

چکیده

دستگاه دیوانسالاری دولت ساسانی که ادامه شیوه های حکومتداری هخامنشیان بود. با این تفاوت که در دورهء ساسانیان میان دین و دولت پیوند قوی ایجاد گردید، که در آن دین عامل موثری شد برای تایید شاهان ساسانی. و در ادامه اجرای سیاست های مذهبی، یزدگرد دوم ساسانی که دین زرتشت با تبلیغات گسترده ای بخصوص در سرزمین ارمنستان دنبال می شد. که ایجاد آتشکده ها و اقدامات نسجیده موبدان زرتشتی یعنی سختگیری در اجرای آیین ها و حمله به مراسم ها و جشن های ارامنه و تخریب کلیساها و گرفتن مالیات زیاد از مردم ساکن ارمنستان و نیز عدم تحویل مسیحیان فراری به این سرزمین، باعث شورش هایی عظیمی علیه موبدان زرتشتی گردیده و یزدگرددوم در جنگ آوارائیرتوانست آنها را شکست داده و تعدادی از کشیش های بزرگ و رئیس روحانیان ارامنه را نیز اسیر سازد. که یکی از نتایج موفقیت آنها این بود که مذهب عیسوی هنوز در جان ها ریشه نداونیده بود. مغان زرتشتی نقش اصلی را در تحریک یزدگرد به جنگ با مسیحیان ایفا می کردند. دلیل این امر قدرتمندی آنها بود که پس از اجرای سیاست های مذهبی در ساختار اجتماعی دینی که در بالاترین مقام فرمانروایی به صورت دو پدیده، یعنی پادشاهی و مقام روحانیت بود در صحنه سیاست ظهور پیدا کردند. اگر چه یزدگرد دوم توانسته بود با ایجاد اختلاف میان خاندان های بزرگ ارمنستان به موفقیت هایی دست یابد، ولی حملات هیاطله به مرزهای ایران باعث گردید که یزدگرد در اجرای سیاست های مذهبی خود با شکست مواجه گردد.

کلیدواژه ها

ساسانیان، یزدگرد دوم ، سیاست مذهبی، ارمنستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.