بررسی سناریوی مرجع در برنامه ریزی منابع آب سد چراغ ویس با استفاده از مدل WEAP

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی هیدرولوژی مناطق نیمه خشک با محوریت آب،انسان،طبیعت
  • کد COI اختصاصی: KSAHC03_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 715
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب مولودی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، سنندج

وفا رضایی

مربی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

مطلب بایزیدی

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

چکیده

یکی از مهم ترین اقدامات در مدیریت بهینه منابع آب سطحی، تعیین قواعد و سیاست های بهره برداری دقیق و مدون از مخازن سدهاست. این قواعد میزان رهاسازی یا حجم ذخیره سازی بهینه مخزن را در شرایط مختلف بهره برداری و بصورت مدون به بهره بردار ارائه می کنند. در این مقاله قواعد بهره برداری بصورت جامع و یکپارچه از سد مخزنی چراغ ویس براساس شرایط موجود با استفاده از مدل WEAP برای مصارف مختلف شرب، صنعت، کشاورزی و محیط زیست ارائه می گردد. سد مخزنی چراغ ویس در استان کردستان، حد فاصل شهرهای سقز و بانه در فاصله 17 کیلومتری شهر سقز و در مختصات جغرافیایی 46.6 طول شرقی و 11.36 عرض شمالی با قطع جاده ارتباطی سقز - بانه بر روی رودخانه چم خان از سر شاخه های چم سقز احداث می گردد. اهداف طرح شامل: تامین نیاز شرب دراز مدت شهر سقز به میزان 33 میلیون متر مکعب درسال، تامین نیاز آبی 5570 هکتار اراضی کشاورزی منطقه، توسعه اقتصادی واشتغال زایی منطقه عنوان شده است. در این مدلسازی اثر سناریوهای توسعه کشاورزی و افزایش جمعیت و نیازهای شرب در افق 1430 بر تامین و کمبود مصارف و منابع آبی حوضه مورد مطالعه و مدیریت رهاسازی آب از سد چراغ ویس بررسی شد. نتایج نشان داد که درصد تامین نیازهای آبی شرب سقز، نیاز صنعت، کشاورزی و زیست محیطی به ترتیب 99/9، 100، 98/24، 99/48 درصد است و میزان تبخیر 5/66 میلیون مترمکعی در سال 73/1 میلیون مترمکعب در سال از سد چراغ ویس سرریز برآورده شد. بطور کلی برنامه نشان داد که سد چراغ ویس در افق 1430 نیازهای آبی منطقه را تامین و مدیران و برنامه ریزان منابع آب می توانند از آن جهت پیشرفت منطقهو از منبع آب سطحی موجود استفاده بهینه نمایند.

کلیدواژه ها

مدل WEAP، سد چراغ ویس، مدلسازی، نیازآب شرب، نیاز آب زیست محیطی، نیاز آب صنعت، نیاز آب کشاورزی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.