ارائه یک روش تصمیم گیری چند شاخصه و مقایسه جواب بهینه و سرعت حل مساله آن با روش جایگشت

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس ملی پژوهش های کابردی در مدیریت و مهندسی صنایع
  • کد COI اختصاصی: MIECONF01_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 623
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد نریمانی

گروه مهندسی صنایع، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی ، نجف آباد، ایران

عاطفه امین دوست

گروه مهندسی صنایع، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی ، نجف آباد، ایران

چکیده

روش جایگشت (Permutation) یکی از روش های تصمیم گیری برای مدل های MADM بوده که براساس ماتریس تصمیم گیری و اوزان شاخص ها، رتبه بندی بندی خطی گزینه ها را مشخص می نماید. این روش کلیه حالت های علمی ارجحیت گزینه ها را به کمک آزمونی موسوم به تست T مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. سرانجام رتبه بندی نهایی از ارجهیت گزینه های موجود چنان انتخاب می گردد که حد اکثر مقدار آزمون را داشته باشد. در این روش جایگشت با افزایش تعداد اندکی به گزینه ها، مدت زمان یافتن راه حل بهینه به شدت افزایش می یابد. لذا کاربرد این روش را بسیار محدود کرده و یا به ناچار از روش های ابتکاری (Heuristic) برای حل اینگونه مسایل استفاده می گردد. در این تحقیق که در دسته تصمیم گیری چند معیاره و مشخصا تصمیم گیری چند شاخصه قرار می گیرد روشی ارائه می شود که با وجود یکسان بودن نتیجه با روش جایگشت، زمان حل از طریق این روش را خصوصا در زمان زیاد بودن گزینه ها و شاخص ها به طور قابل توجهی کاهش می دهد. در این تحقیق ابتدا با استفاده از نرم افزار متلب روش پیشنهادی و روش جایگشت کد نویسی شدند سپس 30 مثال تصمیم گیری در اندازه های مختلف با هر دو روش توسط نرم افزار متلب حل شدند . در نهایت خروجی نرم افزار از نظر تشابه جواب و زمان حل برای دو روش مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که در مثال های حل شده جواب های روش پیشنهادی عینا همان جواب های روش جایگشت است و در مواقعی که روش جایگشت جواب چند گانه دارد، روش پیشنهادی یکی از جواب ها را نتیجه می دهد. دوما میانگین زمان حل روش پیشنهادی با میانگین زمان حل روش جایگشت اختلاف زیادی دارد با این حال با استفاده از آزمون تی جفت شده زمان حل مورد آزمون قرار گرفت و در نتیجه در سطح خطای 5 درصد میانگین زمان حل روش پیشنهادی از میانگین زمان حل روش جایگشت کم تر است.

کلیدواژه ها

تصمیم گیری چند معیاره، تصمیم گیری چند شاخصه، روش جایگشت، رتبه بندی گزینه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.