مقایسه دو نظام احجام افلاطونی و غیر افلاطونی و اثیر آن ها در رفتار انسان (نمونه موردی: بررسی چهار خانه سنتی در چهار اقلیم)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری و ریاضیات
  • کد COI اختصاصی: ARCHMATH01_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2580
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره حسین پور

حانیه متقیان نژاد

مهدی حمزه نژاد

چکیده

تاریخ معماری و طراحی شهری در فرهنگ های مختلف، نقش هندسه را در شکل دادن به ساختار شهرها، بناهای تاریخی عظیم و بناهای ساده به خوبی نشان می دهد. هندسه احجام و تقسیم و ترکیب اشکال و استفاده از ترسیمات هندسی در هنر و معماری ایران سابقه ای طولانی دارد. مقاله حاضر تلاشی است در جهت یافتن مدول هندسی پایه در خانه های سنتی چهار اقلیم ایران براساس اصول هندسه ی احجام افلاطونی و غیر افلاطونی و تاثیر اعداد بر آن و این که کدام یک از اشکال هندسی بیشترین کاربرد را در ترسیم این بناها داشته اند و تاثیر عناصر اربعه بر اشکال هندسی چگونه است برای یافتن پاسخ این پرسش ها، ابتدا مبانی نظری احجام هندسه ی افلاطونی، غیر افلاطونی و ویژگی های هندسی از نظر سایر فیلسوفان به ویژه بوزحانی و اخوان الصفا مورد مطالعه قرار گرفته است و سپس به بررسی عناصر اربعه و ویژگی های آن و همچنین ویژگی اعداد پرداخته شده است و در آخر هم با استفاده از این نتایج به بررسی ترسیمات هندسه ی پایه خانه های سنتی در چهار اقلیم می پردازم. روش تحقیق در این مقاله به صورت استدلال استقرایی و گردآوری مطالب به شیوه استناد به داده های کتابخانه ای و همچنین به صورت توصیفی تحلیلی می باشد. و از نتایج حاصل شده می توان به این موضوع اشاره کرد که استفاده از مدول مستطیل در تمامی بناهای سنتی بیشترین کاربرد را داشته و اگر مستطیل را قسمتی از یک شش ضلعی بدانیم بنابراین استفاده از هندسه بوزجانی و همچنین اقلیدسی زیرا نسبت طلایی و بازشناسی آثار معماری ایران و بازیابی هویت اصیل اسلامی ایرانی راه گشا باشد.

کلیدواژه ها

احجام افلاطون، هندسه، اعداد، خانه های سنتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.