بررسی تطبیقی راهکارهای اقلیمی خانه های قاجاری شهرهای یزد و سمنان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران، کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ACAECONF02_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 515
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا ذوالفقارخانی

کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان، گروه معماری، سمنان، ایران

شیوا دانایی

کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان، گروه معماری، سمنان، ایران

چکیده

اقلیم و معماری از گذشته تا کنون رابطه ی تنگاتنگی با یکدیگر داشته اند. دو شهر یزد و سمنان با سابقهتاریخی کهن با اقلیم گرم و خشک دارای معماری تاریخی و اقلیمی هستند. با توجه به شرایط خاص آبو هوایی این مناطق، معماران گذشته سعی داشتند که با بهره گیری از تکنیک های طراحی اقلیمی، خانههایی را طراحی کنند که ساکنان آن در تمام فصول سال و تمام ساعات شبانه روز احساس آسایش و راحتیداشته باشند. هدف از انجام این پژوهش شناخت اصول اقلیمی طراحی معماری در 2 منطقه یزد و سمنانبا سابقه تاریخی متفاوت در یک اقلیم ثابت و مقایسه آنها با یکدیگر است و تا شباهت و تفاوت هایراهکارهای اقلیمی 2 منطقه تاریخی یزد و سمنان با شرایط اجتماعی و سیاسی متفاوت مشخص شود. بههمین جهت از هر شهر 5 نمونه خانه از دوره قاجار را انتخاب و راهکارهای اقلیمی هر نمونه بررسی و بایکدیگر مقایسه شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده این است که راهکارهایی همچون فرم مکعبمستطیل کشیده و حیاط مرکزی و بادگیر و فضای باز و بسته و فضای سبز و آب و...اصول ثابت طراحی درشهرهای یزد و سمنان بوده اند. همچنین تفاوت هایی همچون جهت ساختمان و جزئیات طراحی بادگیر ومصالح و .... در طراحی اقلیمی نمونه ها وجود دارد.روش تحقیق به کار برده شده در این پژوهش توصیفی و کیفی و مبتی بر مطالعه منابع مکتوب و مشاهداتمیدانی و انتخاب مصادیقی موثق از خانه های سنتی یزد و سمنان متعلق به دوره قاجار می باشد.

کلیدواژه ها

راهکارهای اقلیمی، خانه های قاجار، اقلیم گرم و خشک، سمنان ، یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.