تولید لیگنین سولفونات؛ پیشنهادی اقتصادی برای کارخانه های کاغذ سازی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی فناوری های نوین در علوم
  • کد COI اختصاصی: CMTS02_219
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2478
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیوان شایسته

استادیار گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

وحید وحیدفرد

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

قاسم محمدزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

کارخانه های کاغذ سازی یکی از بزرگترین صنایع در تولید پساب صنعتی لیکور سیاه می باشند. این پساب به علت دارا بودن ترکیبات مختلف استخراجی از درختان دارای رنگ بسیار تیره است. با ورود این پساب به آب های جاری زندگی آبزیان به شدت تهدید می شود. یک راهکار مناسب برای کاهش یا حذف این پساب، استفاده از آن به عنوان ماده اولیه در تهیه ترکیبات مختلف می باشد. در لیکور سیاه ترکیبی بنام لیگنین وجود دارد. با توجه به کاربردهای متنوع لیگنین در صنایع مختلف، بازیابی آن از پساب های کارخانه های کاغذسازی می تواند به عنوان یک زمینه کاری مطمئن اقتصادی مورد توجه قرار گیرد. دو کارخانه بزرگ کاغذسازی کشور شامل چوکا و چوکام که از چوب به عنوان ماده اولیه تهیه الیاف کاغذ استفاده می کنند و فرایند خمیرسازی آن ها به ترتیب کرافت و سولفیت است. در پساب دومی مقادیر زیادی لیگنوسولفات وجود دارد. جداسازی لیگنوسولفونات ها از این مایع حتی نسبت به لیگنین کرافت از اهمیت بیشتری برخوردار است و هزینه های کمتری را نسبت به لیگنین قلیایی در بر دارد. در این پژوهش ابتدا لیکورسیاه حاوی لیگنین سولفونات از کارخانه چوکام با خلوص 55 درصد تهیه و سپس لیگنین سولفونات با دو مرحله ابتدا از روش ترسیب، بوسیله اکسید کلسیم و بعد با کاهش pH استخراج شد. و در نهایت به ازای 500 گرم از لیکورسیاه، 21 گرم (4/2%) لیگنین سولفونات تولید شد.

کلیدواژه ها

پساب صنعتی، لیگنین، لیگنو سولفونات، لیکورسیاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.