بررسی چالش های کلیدی در مقررات گذاری رسانه های صوتی تصویری آینده

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای ارتباطی، دوره: 22، شماره: 83
  • کد COI اختصاصی: JR_CRIRIB-22-83_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 548
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر ناظمی

دکترای سیاستگذاری علم و فناوری، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور

ملیحه اسمعیلیان

دانشجوی دکترای آینده پژوهی، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور

چکیده

تاثیر فراگیر رسانه ها در عصر حاضر به اندازه ای است که از آن به عصر رسانه ها، عصر جهانی شدن، جامعه شبکه‎ای و جامعه اطلاعاتی یاد می کنند. توسعه فناوری‎های اطلاعاتی و ارتباطی در دهه اخیر، منجر به پیدایش و توسعه رسانه‎های دیجیتال متنوعی شده است که دارای کارکرد رسانه های جمعی هستند. با توجه به اهداف ارزشی و اجتماعی هر جامعه، مقررات گذاری تبدیل به سازوکاری برای تضمین تحقق اهداف در عرصه های مختلف اجتماعی، اقتصادی و سیاسی شده است، رسانه های نوین صوتی تصویری نیز به دلیل قدرت تاثیرگذاری و گستردگی، نیازمند نظام مقررات‎گذاری مناسبی هستند که لازم است با نگاه آینده پژوهانه مورد مداقه قرار‎ گیرد. نخستین گام در هر سیاستگذاری، شناخت مسائل و چالش‎هاست. منظور از چالش می تواند مسائل وضعیت فعلی یا آینده باشد؛ به همین دلیل نیز از ابزارهای آینده پژوهی به منظور شناسایی چالش های آینده و پیامدهای آنها بهره گرفته می شود. در این پژوهش، با استفاده از روش نظریه داده مبنا، شش چالش کلیدی،شامل؛ خلا قانونی و نبود شفافیت، تعدد نهادهای نظارتی، جایگاه مطلوب سازمان صداوسیما، نگرش به چندصدایی و تکثرگرایی، نقش نهادهای عمومی و خصوصی و در نهایت، محتوای رسانه‎ها برای مقررات‎گذاری رسانه‎های صوتی تصویری آینده شناسایی شده است.

کلیدواژه ها

آینده پژوهی, رسانه‎های صوتی تصویری, مقررات‎گذاری, چالش‎ها, نظریه داده مبنا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.