مقایسه تطبیقی- تحلیلی کارایی تولید و عملکرد محصولات کشاورزی در نظام های بهره برداری خرده مالکی و تعاونی تولید روستایی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RDS-5-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 442
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهناز نجاتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه بیرجند.

مفید شاطری

استادیار گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه بیرجند

محمدرضا بخشی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

علی اشرفی

دانشجوی دکتری و مربی گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه بیرجند

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی کارایی تولید محصولات زراعی دو نظام بهره برداری خرده مالکی و تعاونی تولید روستایی در تولید محصولات زراعی می­باشد. جامعه آماری تحقیق بهره­برداران بخش کشاورزی شهرستان خوسف واقع در استان خراسان جنوبی می باشد. این تحقیق از نظر ماهیت از نوع تحقیقات کمی و با توجه به هدف تحقیق، از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها، پژوهش پیمایشی می­باشد. داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه و بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و کاربرد انتساب متناسب از 207 بهره بردار در نظام بهره برداری خرده مالکی و 38 بهره­بردار در نظام بهره برداری تعاونی تولید روستایی گردآوری و با استفاده از روش تحلیل پوششی داده­ها مورد تجریه ­و تحلیل قرار گرفت. نتایج بیانگر برتری نسبی نظام بهره برداری تعاونی تولید نسبت به نظام بهره برداری خرده مالکی بر اساس معیارهای کارایی فنی و کارایی مقیاس می باشد. میانگین کارایی فنی و مقیاس در نظام بهره برداری تعاونی تولید به ترتیب برابر با 89/0 ، 94/0 و در نظام خرده مالکی به ترتیب برابر با 65/0 و 81/0 می­باشد. هم­چنین نتایج آزمون ناپارامتری من–وایتنی نشان داد عملکرد و درآمد خالص محصولات زراعی در نظام بهره برداری تعاونی تولید روستایی به­طور معناداری بیش از نظام بهره برداری خرده مالکی می باشد.

کلیدواژه ها

تعاونی تولید, شهرستان خوسف, محصولات زراعی, نظام بهره برداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.