شوق وصل: تحلیل شعر ای شوق وصل و شور شهادت تقی پورنامداریان بر اساس دستگاه اندیشگی سهروردی در قصه غربت غربی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله ادبیات پایداری، دوره: 9، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_JRTK-9-16_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 407
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابرهیم خدایار

دانشیاز زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس

کبری فریدونی

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی

چکیده

سهروردی (549 - 587ق) یکی از موثرترین شخصیت های عرفانی و فلسفی در تاریخ فرهنگ ایران و جهان اسلام و بنیان گذار مکتب اشراق است. در دستگاه اندیشگی وی، وقوف بر غربت انسان در جهان و شوق بازگشت به موطن نخستین جایگاهی خاص دارد. این موضوع به طور عمده در آثار رمزی وی، به‎ویژه در رساله قصه الغربهالغربیهبه‎زیبایی مجال طرح یافته است.در این پژوهش سروده پورنامداریان با نام ای شوق وصل و شور شهادت از مجموعه شعر رهروان بی‎برگ (1382) که در حال وهوای شهادت سروده شده و بیش از هر چیز مبتنی بر دستگاه فکری سهروردی در رساله پیش‎گفتهاست، به روش تحلیلی و با رویکردی انتقادی بررسی شد. نتایج تحقیق نشان داد با توجه به آثار پژوهشی‎ شاعر در حوزه فلسفه اشراق و سهروردی پژوهی، قصه غربت غربی به طور مستقیم زمینه ساز آفرینش سروده یادشده با حال وهوای مرگ و حیات و به‎ویژه گزینش مرگ آگاهانه (شهادت) در بستر مفاهیم عرفانی شده است.  

کلیدواژه ها

شهادت, سهروردی, قصه الغربهالغربیه, پورنامداریان, رهروان بی‎برگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.