بررسی عوامل پیدایش ریزگرد و اثرات آن بر منطقه سیستان و ارائه راهکار در این زمینه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی ژیوتکنیک زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: GEOENV01_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1933
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی نظرزاده

کارشناس ارشد مکانیک خاک و پی، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه فسا

احسان سلطانی سامانی

کارشناس ارشد مهندسی آب، گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

طی چند دهه اخیر عدم توجه به دیپلماسی آب و بهره کشی بیرویه از منابع طبیعی از یک طرف و تغییر اقلیم و نیز سوء مدیریت و دیگر عوامل جانبی از طرف دیگر باعث شده است در کنار تمام آلودگی های محیط زیست، دنیا با پدیده ای به نام ریزگردها مواجه شود که می تواند معضلات قابل توجه ای در حوزه های مختلف زیست محیطی و نیز سلامت بشر وارد کند که کشور عزیز ما نیز از این چالش مستثنی نخواهد بود. منطقه سیستان (زابل) واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان و نیز جنوب شرقی ایران یکی از مناطق پر تنش در جریان بحران ریزگردها می باشد که وجود بادهای 120 روزه در فصول گرم طی سالیان دراز، این پدیده را تبدیل به یک فاجعه زیست محیطی در منطقه کرده است. این امر باعث شده است نگاه های کارشناسان و دوستداران محیط زیست به این منطقه معطوف شود. در این مقاله پس از بررسی همه جانبه عوامل داخلی و خارجی وجود ریزگردها و شناسایی کانون های اصلی آن ها و نیز تاثیرات ریزگردها بر محیط پیرامون منطقه سیستان، به ارائه راهکارهای لازم در جهت برونرفت از این معضل جهانی و نیز بحث و بررسی در این زمینه پرداخته می شود. نتایج نشان می دهد یکی از اصلی ترین علل پیدایش ریزگردها، خشکی تالاب ها می باشد که در منطقه سیستان خشکی تالاب هامون می تواند موثرترین علت پیدایش ریزگرد در این منطقه باشد. از راهکارهای مقابله با این پدیده، می توان به تثبیت خاک، باد شکن های بتنی و گیاهی، بیابان زدایی از طریق پوشش گیاهی به روش های نوین و... اشاره کرد.

کلیدواژه ها

ریزگرد، سیستان، تالاب هامون، تثبیت خاک، بادشکن، محیط زیست، بیابان زدایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.