زرتشت در شاهنامه فردوسی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی زبان،ادبیات و بازشناسی مشاهیر و مفاخر
  • کد COI اختصاصی: ICLP03_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 8021
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غزال حاج ملک

دانشجوی دکترای زبان و ادبیات فارسی

چکیده

یکی از منابع فردوسی در آفرینش شاهنامه، کتاب اوستا و بخش های مختلف آن بوده است. زرتشت و دین او که به دین بهی معروف است، یکی از مهم ترین شخصیت هایی است که بعد از ظهور او، وقایع بسیاری رخ می دهد. زمان بعثت و یا پیامبری زرتشت در شاهنامه همزمان با پادشاهی گشتاسب است و چنانکه در شاهنامه و دیگر متون مربوط به آن دوران آمده است، نخستین جنگ های مذهبی نیز به نوعی در ایران آن زمان با ظهور زرتشت پیوند خورده است. سیمای زرتشت و دین بهی در شاهنامه بسیار مثبت ترسیم شده است و فردوسی پیروان دین بهی را پرستنده خداوند یکتا میداند و میگوید که محراب آنها آتش بود نه اینکه آتش پرست باشند. در شاهنامه فردوسی بسیاری از ویژگی های دین بهی نقل شده است. از جمله اینکه: دین بهی، راستی و درستی است؛ زرتشت از بهشت آمده است؛ دین زرتشت ضد جادوست، دین بهی ضد بیداد است، ضد دیو است و ... . در پژوهش حاضر تلاش بر این است که سیمای زرتشت را در شاهنامه با توجه به شیوه برخورد شاهانی چون گشتاسب و دیگران نشان بدهیم و نظر فردوسی را درباره زرتشت و دین او مورد بررسی قرار بدهیم.

کلیدواژه ها

شاهنامه فردوسی، زرتشت، دین بهی (زرتشتی)، اوستا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.