یک روش کارآمد بروزرسانی مدل المان محدود سازه اسکله ساحلی در حالت عدم قطعیت اتصالات با استفاده از الگوریتم اجتماع ذرات

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEC-4-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 488
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی قلیپور فیضی

دانشجوی دکتری مهندسی عمران، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

علیرضا مجتهدی

استادیار، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

وحید نورانی

استاد، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

مجید برقیان

دانشیار، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

طراحی معمول سازه­های قابی شکل مانند اسکله­های باز با فرض گیرداری کامل اتصالات عرشه به پایه­ها صورت می­گیرد. ولی در عمل این اتصالات به علت وجود برخی عوامل به صورت نیمه­گیردار می­باشند. این نیمه­گیرداری سبب تغییر در مشخصات دینامیکی سازه می­شود. عدم­قطعیت در ­گیرداری اتصالات عرشه به پایه­ها با توجه به تمرکز عمده جرم در عرشه تاثیر بسزایی در پاسخ­های سازه دارد. بنابراین، مطالعه روش­های جدید در ارزیابی دقیق این پارامتر عدم­قطعیت، جهت ارتقاء روش­های بروزرسانی مدل­های عددی، از اهمیت بالائی برخوردار است. از اینرو در این مطالعه کیفیت این اتصالات با استفاده از تغییرات فرکانس­های طبیعی ارزیابی گردیده است. مدل یک اسکله ساحلی مورد آزمایش تحلیل مودال قرار گرفت. مدل عددی نیز در نرم­افزار Ansys و نرم­افزار MATLAB تهیه­ گردید. مسئله تعیین درصد گیرداری اتصالات به صورت مسئله بهینه­سازی مبتنی بر فرکانس­های عددی و تجربی مطرح و الگوریتم اجتماع ذرات جهت حل مسئله بکار گرفته ­شد. برای بروز رسانی مدل اجزای محدود از فنرهای پیچشی خطی الاستیک، با سختی­های محاسبه شده توسط الگوریتم، بجای اتصالات استفاده ­گردید. توسط روش پیشنهادی، نسبت به تعیین درصدهای گیرداری اتصالات اقدام و مدل اجزای محدود با قابلیت انطباق­پذیری بیشتر با مدل واقعی تهیه ­گردید. بر اساس نتایج حاصله مشاهده می­شود که نتایج مدل بروز رسانی شده توسط این روش، بسیار نزدیک به مدل واقعی می­باشد.

کلیدواژه ها

تحلیل مودال, اسکله باز, الگوریتم اجتماع ذرات, اتصالات نیمه گیردار, بروزرسانی مدل المان محدود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.