بررسی موقعیت دیسک در تصاویر MRI بیماران دارای کلیک مفصل گیجگاهی فکی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد، دوره: 38، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMDS-38-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 385
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود طاهری هروی

استادیار رادیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران.

اعظم السادات مدنی

استاد پروتزهای دندانی، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران.

ماهرخ ایمانی مقدم

استاد رادیولوژی دهان، فک و صورت، مرکز تحقیقات بیماری های دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران.

مریم گودرزی

متخصص رادیولوژی دهان، فک و صورت، کلینیک خصوصی، اهواز، ایران.

چکیده

اختلالات داخلی مفصل گیجگاهی فکی پس از اختلالات عضلانی شایع ترین اختلالات مفصل هستند و شامل کلیه بیماری های مربوط به عدم هماهنگی و جابجایی دیسک و کندیل می باشند. هدف این مطالعه بررسی موقعیت دیسک در بیماران دارای کلیک مفصل گیجگاهی فکی با استفاده از تصاویر MRI به عنوان استاندارد طلایی بود. مواد و روش ها: مفصل گیجگاهی دو طرف در 34 بیمار با تشخیص کلیک مفصل توسط تصویربرداری MRI بررسی شدند. تصاویر MRI از مقطع ساژیتال بوسیله دستگاه رزونانس مغناطیسی 5/0 تسلا در موقعیت دهان باز و بسته تهیه شد تا وضعیت دیسک در رابطه با فوسا ارزیابی گردد. آنالیز داده ها توسط آزمون های Chi-square و Ficher Exact انجام شد. یافته ها: جابجایی دیسک در 4/54% از مفاصل معاینه شده مشاهده شد. مفاصل دارای کلیک بینابینی و دیررس جابجایی دیسک بیشتری نشان دادند. جابجایی قدامی دیسک در 6/42% از مفاصل دیده شد. میزان جابجایی دیسک در مفاصل دارای کلیک به طور معنی داری بیشتر از مفاصل بدون کلیک بود. نتیجه گیری: براساس یافته ها، وجود کلیک در معاینه بالینی مفصل گیجگاهی فکی نمی تواند همواره جابجایی دیسک را پیش بینی کند و تصویربرداری MRI به عنوان استاندارد طلایی جهت شناسایی جابجایی دیسک پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

مفصل گیجگاهی فکی, کلیک, جابجایی دیسک, تصویربرداری رزونانس مغناطیسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.