گزارش یک مورد استئوبلاستومای فک تحتانی همراه با تحلیل ریشه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد، دوره: 43، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMDS-43-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 465
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی غلامی

استادیار، گروه جراحی دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

مهدی فانی

دستیار تخصصی گروه جراحی دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

علی لبافچی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مقدمه: استتئوبلاستوما تومور نادر و خوش خیمی است که حدود 1 درصد از کل تومور های استخوانی را در برمی گیرد. این تومور بیشتر در ستون فقرات, ساکروم و استخوان های بلند دیده می شود و شیوع آن در مندیبل و آقایان بیشتر است. استئوبلاستوما به دو نوع مهاجم و متعارف تقسیم بندی می شود که به طور معمول نئوپلاسم مهاجم بزرگتر از 4 سانتی متر و نوع متعارف کوچکتر از 4 سانتی متر است. گزارش مورد: بیمار مردی20 ساله با شکایت از تورم و حساسیت در سمت چپ خلف مندیبل به بخش جراحی فک و صورت دانشکده دندانپزشکی مشهد مراجعه نمود.  در رادیوگرافی OPG و CBCT وجود توده رادیواپک با حاشیه رادیولوسنت در ناحیه دندانهای مولر اول و دوم مندیبل سمت چپ همراه با تحلیل ریشه دندان مولر اول مشاهده شد. همچنین بیوپسی اینسژینال تشخیص نهایی استئوبلاستوما را تایید کرد. با توجه به تشخیص نهایی، درمان جراحی و ریسکشن کیفی با مارژین 5 میلی متر از استخوان سالم تحت بیهوشی عمومی انجام شد و در فالوآپ دو ساله علائمی از عود و دیگر عوارض جراحی مشاهده نگردید.   نتیجه گیری: استئوبلاستوما علیرغم نمای رادیوگرافی مشابه با دیگر نئوپلاسم های استخوانی مانند استئوئید استئوما، سمنتوبلاستوما، اسیفاینگ فیبروما و استئوسارکوما از لحاظ هیستوپاتولوژیک و رفتار بالینی تفاوت مشخصی دارد. گزارش چنین مواردی از تحلیل ریشه در حضور تومور خوش خیم استخوانی که به طور معمول در استئوبلاستوما دیده نمی شود، می تواند بر دامنه تشخیص های احتمالی ما بیافزاید.

کلیدواژه ها

اوستئوبلاستوما, تحلیل ریشه, فک پایین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.