اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر افسردگی، عزت نفس و نگرانی از تصویر بدن در بیماران زن و مرد مبتلا به عوارض سوختگی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: هشتمین کنگره بین المللی سوختگی
  • کد COI اختصاصی: NCBMED08_197
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 498
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه سلطانی

مهدی جهانبخشی

چکیده

مقدمه: عوارض سوختگی در اکثر مواقع تا آخر عمر باقی مانده و گریبان گیر فرد می شود. به دلیل عوارض متعدد سوختگی از جمله اسکار، بدشکلی و اختلال عملکرد عضو، فرآیند بهبود، چالش برانگیز و طولانی شده و باعث انزوای فرد از اجتماع می گردد. بیماران حتی پس از دریافت پیشرفته ترین اقدامات ترمیمی، اغلب ظاهری غیر طبیعی یافته و سطوح بالایی از تنش های روانی از جمله افسردگی و عزت نفس پایین را تجربه می کنند. هدف: این پژوهش بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی، عزت نفس و نگرانی از تصویر بدنی در بیماران زن و مرد مبتلا به سوختگی بود. روش کار: پژوهش نیمه تجربی و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود، به این منظور از بین بیماران دارای عوارض سوختگی پس از ترخیص، 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون برای گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه عزت نفس آیزنبرگ، فرم کوتاه شده افسردگی بک (BDI-S) و نگرانی از تصویر بدنی لیتیلیتون (BICI) استفاده گردید. سپس برنامه درمانی پذیرش و تعهد برای گروه آزمایش طی 8 جلسه 60 دقیقه ای در دو هفته اجرا شد و پس از اجرای پس آزمون، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 22 و آزمون تحلیل واریانس چند راهه (MANCOVA) تحلیل شد. یافته ها: نتایج: آزمون تحلیل واریانس چند راهه نشان داد که پس از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهدف بین افسردگی (F=12/10)، عزت نفس (F=9/99) و نگرانی از تصویر بدن (F=21/21) دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. بر اساس میانگین نمرات آزمون های گروه آزمایش در مرحله پیش آزمون و پس آزمون، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث کاهش افسردگی و نگرانی از تصویر بدنی و افزایش عزت نفس شده است. نتیجه گیری: این پژوهش نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) یک مداخله مناسب برای کاهش افکار منفی درباره خود و بدن و بهبود تصویر بدنی افراد دچار سوختگی است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.