ارزیابی خسارات سیل شهر تبریز و راهکارهای مدیریت آن

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی مدیریت سیلابهای شهری
  • کد COI اختصاصی: USWM01_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3482
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی ارشادی فارسانی

کارشناس ارشد مدیریت در سوانح طبیعی و مدرس گروه امداد و سوانح، دانشگاه ج

مهرداد نظریها

مدیر گروه مدیریت در سوانح طبیعی، دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

اکبر باغوند

استادیار گروه مدیریت در سوانح طبیعی، دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

علی داننده مهر

کارشناس ارشد مهندسی رودخانه

چکیده

مدیریت سیلاب و ارزیابی خسارات مورد انتظار سالیانه برای کاهش آسیبهای ناشی از سیلاب و به حداقل رساندن خسارت و کنترل آن در محیط شهری امری ضروری بوده که به دلیل توسعه شهری از پیچیدگیهای خاصبرخوردار است. امروزه روشهای مختلفی برای کنترل سیلاب وجود دارد که بسته به شرایط هیدرولیکی مورد توجه قرار میگیرد. استفاده از خاکریزهای طولی ساحلی، انحراف جریان، مدیریت حوضه آبریز و غیره ازجمله روشهای مورد توجه طراحان شهری میباشد. در این میان استفاده از نرمافزارهای مختلف مانند ARC view, HEC-RAS و بکارگیری ابزارهای مهندسی همچون GIS در محیط آن توجه محققان زیادی را به خود جلب کرده است. در این مقاله مطالعات هیدرولیک مسیل مهرانهرود که از شریانهای مهم زهکشی سطحی شهر تبریز میباشد، به کمک مدل ریاضی مورد توجه قرار گرفته است و پهنهبندی خطر سیلاب در شهر تبریز صورت گرفته و مناطق آسیبپذیر آن بر اساس نوع کاربری زمین، سازهها و ساختمانها کنار رودخانه مشخصگردیده و در ادامه با استفاده از نرمافزار تحلیلگرHEC-FDA خسارات مورد انتظار سالیانه ناشی از سیلابهای این رودخانه برآورد میگردد و در نهایت راهکارهای مدیریتی جهت مهار و کاهشخطرات سیل با توجه به رژیم رودخانه و شرایط منطقه و کاربری اراضی و غیره مورد توجه قرار گرفتهاست.

کلیدواژه ها

تبریز، پهنهبندی سیلاب، خسارات سالیانه مورد انتظار EAD ، راهکارهای مدیریتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.