بررسی مدیریت سیلاب های شهری تبریز و خسارات محتمل ناشی از دخل وتصرف در حریم رودخانه ها و آبراهه های شهر

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی مدیریت سیلابهای شهری
  • کد COI اختصاصی: USWM01_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهنام زمانی

(دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشگاه تبریز)

نیکو حصاری

(دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت سوانح طبیعی، دانشگاه تهران)

چکیده

با گسترش و توسعه روز افزون شهرها و افزایش دامنه فعالیت های شهری، حریم رودخانه ها، مسیل ها و آبراهه هایی که ازداخل محدوده شهرها، به ویژه شهرهای بزرگ و کلان شهرها از جمله کلان شهر تبریز عبور می کنند همواره در معرض خطر تغییر و تحول های غیر مهندسی و غیر فنی قرار دارد و علیرغم تاکید قوانین موجود بر عدم هرگونه دخل و تصرف در حریم رودخانه ها و آبراهه ها، افراد یا سازمان های مختلف به انحاء گوناگون اقدام به ایجاد تغییراتی گاه عمده در حریم رودخانه ها و آبراهه های موجود در محدوده شهرها می نمایند. خطرات و خسارات ناشی از چنین تغییراتی در هنگام بارندگی های وسیع و وقوع سیل بسیار زیاد بوده و موجب ایجاد صدمات گاه جبران ناپذیری به تاسیسات شهری و مسکونی و جان و مال شهروندانی می شود که به نحوی با این آبراهه ها ارتباط دارند. لذا مطالعات جامع و به هم پیوسته هیدرولوژی، هیدرولیکی، مهندسی رودخانه، شهرسازی، مدیریت شهری، مدیریت بحران و بیمه، به منظور ایجاد الگوی بهینه برای پیشگیری، مدیریت حین بحران و جبران خسارات وارده، امری ضروری و اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. در این مقاله با گردآوری آمار و اطلاعات موجود بارندگی ها و سیلاب های شهر تبریز، به بررسی و مطالعه روند تغییرات و فعالیت های غیرمجاز و غیر فنی انجام یافته در حریم رودخانه ها و آبراهه ها پرداخته و با ذکر مطالعات موردی، تغییر پارامترهای هیدرولیکی و ساختاری مسیر آنها مورد بررسی قرارمی گیرد. با بررسی خطر سیل در مسیرهای مذکور و بهره گیری از روشهای علمی و فنی و همچنین مدیریت بحران، الگویی بهینه به منظور بهسازی حریم رودخانه ها و تاسیسات حاشیه آن و پیشگیری از وارد آمدن خسارات تاسیساتی، جانی، مالی و اجتماعی به محیط شهری پیشنهاد شده و در نهایت مواجهه با سیلاب های مخرب، و مدیریت آن در هنگام وقوع، و همچنین توان جبران سریع خسارات وارده احتمالی، مورد بحث قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

حریم رودخانه ها، رودخانه های تبریز، دخل و تصرف، ساخت و ساز غیر مجاز، مطالعات جامع، مدیریت بحران، بیمه سیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.