تعامل و تبادلات علمی، فرهنگی ایران و هند در روزگار ساسانیان
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات شبه قاره، دوره: 7، شماره: 25
- کد COI اختصاصی: JR_JSRU-7-25_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 928
نویسندگان
استادیار تاریخ دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده
ایرانیان و هندیان از همان آغاز جدایی اقوام آریایی، در موارد متعدد به یکدیگر نظر داشته و از دستاوردهای هم اقتباس و استفاده می کردند. به ویژه ایرانیان در هنگام تنگناها هندوستان را جایگاه امن و میهن دوم خود شمرده، به آن سرزمین پناه می بردند. این دو کشور از لحاظ فرهنگ و ادبیات و برخی علوم از جمله پزشکی، نجوم و ریاضی بسیار غنی بوده اند و تاثیر بسزایی بر هم نهاده اند. در دوره ساسانی، تبادلات علمی و فرهنگی از سوی ایرانیان با ترجمه متون هندی و سانسکریت به پهلوی و ورود برخی آلات موسیقی و موسیقی دانان و رامشگران از هند به ایران انجام پذیرفت و از سوی دیگر هندیان نیز از علوم و فنون ایرانیان بهره مند شدند، به طوری که شمار قابل توجهی از پزشکان جندی شاپور از هندیان تشکیل می شده و همچنین گوپتاها(320 تا 550م) که سلسله هم عصر ساسانیان بودند، در زمینه ساخت بناها، کتیبه نویسی، سنگ تراشی، نقاشی و ضرب سکه ، از ایران ساسانی پیروی می کردند. بنابراین، در این پژوهش با استفاده از متون کهن و روش کتابخانه ای برآنیم که مبادلات علمی و فرهنگی ایرانیان و هندیان را بررسی و تا حد امکان سهم هر یک از این دو کشور را در پیشرفت علوم و فنون دیگری مشخص کنیم.کلیدواژه ها
کلید واژه ها: ساسانیان, گوپتاها, هند, علم و فرهنگ, ادبیات, پزشکیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.