بررسی تطبیقی نقشه محرابی بر منسوجات سنتی ایران و هند
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات شبه قاره، دوره: 7، شماره: 25
- کد COI اختصاصی: JR_JSRU-7-25_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 503
نویسندگان
مربی پژوهش هنر دانشگاه سیستان و بلوچستان
چکیده
همجواری ایران و هند منجر به ایجاد نوعی رابطه بینافرهنگی گردیده که قدمت آن به پیش از اسلام باز میگردد. شباهت بیش از حد نقش محراب بر منسوجات دو کشور که ریشه در باورهای مشترک اعتقادی داشته، در مواردی تشخیص خاستگاه اولیه نقوش محرابی را مشکل مینماید. از اینرو ضروری است رابطه تاثیر و تاثری منسوجات محرابی دو کشور، مورد مطالعه قرار گیرد. بر اساس فرض اولیه نقش محرابی از ایران به هند انتقال یافته و متاثر از فرهنگ هند، تغییر یافته است. پرسشهای اساسی این پژوهش عبارتند از: رابطه تاثیر و تاثری نقش محراب در منسوجات هند و ایران چگونه است وجوه اشتراک و افتراق این نقوش چیست در این پژوهش توصیفی و تحلیلی مبتنی بر اطلاعات کتابخانهای و اسنادی، ابتدا منسوجات محرابی شاخص، استخراج و دستهبندی شده و خاستگاه آنها مورد بررسی قرار گرفته است. سپس ضمن مشخص کردن وجوه اشتراک و افتراق، به تحلیل این نقوش پرداخته شده است. یافتههای این پژوهش حاکی از آنست که نقش محراب بیشتر در دوره صفوی به هند انتقال یافته و اگرچه اغلب عناصر ایرانی این طرحها در منسوجات هندی در سه قرن گذشته حفظ شده، اما به مرور در ترکیب با فرهنگ هند در دوره معاصر، تغییراتی مختصر یافته است.کلیدواژه ها
نقش محراب, منسوجات, ایران و هنداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.