تاثیر برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر پریشانی روان شناختی، تنظیم هیجان و ارتقای رضایت زناشویی زنان سازگار

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات روان شناسی بالینی، دوره: 8، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_CPS-8-31_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 550
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه فروزش یکتا

دانشجوی دکتری روان شناسی بالینی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

حمید یعقوبی

دانشیار گروه روان شناسی بالینی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

فرشته موتابی

استادیار پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

رسول روشن

استاد روان شناسی بالینی دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

ارتقای رضایت زناشویی یکی از راهکارهای مهم برای تقویت انسجام خانواده ها و ارتقای سلامت جامعه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر پریشانی روان شناختی، تنظیم هیجان و ارتقای رضایت زناشویی زنان انجام شد. روش پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل بالای 18 سال شهر تهران در سال 1396 بودند. نمونه پژوهش 60 زن متاهل دارای رضایت زناشویی متوسط بودند که با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در 2 گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. و گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای در برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی شرکت کردند. شرکت کنندگان در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS، لوی باند و لوی باند، 1995)، پرسشنامه دشواری های تنظیم هیجان (DERS، گراتز و روئمر، 2004) و شاخص خشنودی زوجی (CSI، فانک و راگ، 2007) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در بهبود پریشانی روان شناختی (1/0> P، 65/8 =F)، بهبود تنظیم هیجان (39/31=F) و ارتقای رضایت زناشویی (92/19=F) زنان متاهل موثر بوده است (1/0> P). بر اساس این نتایج، برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی ضمن کاهش پریشانی روان شناختی و افزایش مهارت های تنظیم هیجان در زنان، در زمینه زوج درمانی نیز سودمند است و می تواند به عنوان یکی از روش های ارتقای رابطه زناشویی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی, پریشانی روان شناختی, تنظیم هیجان, رضایت زناشویی, زنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.