نگاهی معنایی بر دو واژه جناغ و جنا در شاهنامه
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه متن پژوهی ادبی، دوره: 22، شماره: 78
- کد COI اختصاصی: JR_LTR-22-78_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 683
نویسندگان
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه قم، قم، ایران
دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه قم، قم، ایران
چکیده
در بسیاری از نسخ شاهنامه، شرح ها و فرهنگ های نوشته شده بر آن، در باب معنای دو واژه جناغ و جنا اختلاف نظرهایی دیده می شود. معنای بیان شده این دو واژه چندان با ابیاتی که این دو واژه در آن ها آمده است، سازگاری ندارد. از این رو، در این مقاله در پی آنیم که با در نظر گرفتن بافت موقعیتی ابیات شاهنامه، استفاده از نشانه های درون متنی موجود در شاهنامه و نگاهی کل گرایانه و جامع بر ابیاتی که دو واژه جناغ و جنا در آن ها آمده اند، به بررسی معنایی این دو واژه در شاهنامه فردوسی بپردازیم. از این رو، ابتدا معانی موجود در فرهنگ های مهم زبان فارسی، فرهنگ های تخصصی شاهنامه و شرح های نوشته شده در باب این دو واژه را دسته بندی کردیم و آنگاه با در نظر گرفتن این سه عامل مهم، معانی متعدد این واژه را در بوته نقد قرار دادیم تا به دو معنای اصلی دست یافتیم. از رهرو همین بررسی دریافتیم که برخلاف نظر محققان، واژه جنا ، ریخت دیگر واژه جناغ نمی تواند باشد و در واقع، دو واژه مجزا با دو معنای متفاوت است که نزدیکی معنایی و قرابت ظاهری آن باعث شده تا بسیاری این دو را یکی بپندارند و در تصحیح های شاهنامه، بدون در نظر گرفتن تفاوت معنایی آن ها، از آن دو به جای یکدیگر استفاده کنند.کلیدواژه ها
فردوسی, شاهنامه, نقد, معنا, واژه, جناغ, جنااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.