تعیین خواص فیزیکی و شیمیایی آب در رودخانه لاسم در شهرستان آمل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فناوری دریا، دوره: 21، شماره: 84
  • کد COI اختصاصی: JR_MSTJ-21-84_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 585
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزیتا بهبهانی

استادیار گروه محیط زیست واحد رودهن دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران

مائده اکبری

کارشناسی ارشد، گروه محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند

شهرزاد خرم نژادیان

گروه محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند، دماوند، ایران

چکیده

کیفیت منابع آب با گذشت زمان ، بر اثر عوامل طبیعی و انسانی در هر منطقه دچار تغییرات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی می شود که بیشتر این تغییرات به صورت کاهشی هستند. پایش کیفی و کمی آب نقش مهمی در مدیریت پایدار اکوسیستم های رودخانه ای دارد. رودخانه لاسم یکی ازمهم ترین منابع آب های سطحی شهرستان آمل و از تغذیه کننده های اصلی رودخانه هراز به شمار می رود. در این پژوهش بر حسب امکان دسترسی و نزدیکی به زمین های کشاورزی و مناطق روستایی پنج ایستگاه در طول مسیر رودخانه در نظر گرفته شد و نمونه براداری در دو فصل تابستان و پاییزسال 1394 صورت گرفت. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی در نمونه های آب (T، pH، EC، TS، TDS ، TSS، DO، BOD5، NO3، PO4 و FC)، به روشهای استاندارد تعیین شد. نتایج نشان داد، میزان کل جامدات، اکسیژن خواهی بیولوژیک، یون نیترات و فسفات و کلیفرم مدفوعی روند افزایشی در مسیر رودخانه داشته و کیفیت آب رودخانه لاسم در فصل تابستان به طور قابل توجهی کمتر از پاییز بود. آلوده ترین ایستگاه، ایستگاه پنجم ( در محل پیوستن رودخانه لاسم به هراز ) به شمار می رود. مقایسه کمیت های اندازه گیری شده با مقادیر استاندارد نشان داد، اکسیژن محلول در اکثر ایستگاهها در زمان های نمونه برداری کمتر از حد مجاز استاندارد رودخانه هاست. که احتمالا ورود پسابهای کشاورزی و مزارع پرورش ماهی و فاضلاب مناطق روستایی می تواند از دلایل آن باشد. از مقایسه سایر کمیت های اندازه گیری شده با مقادیر استاندارد می توان اظهار داشت رودخانه در شرایط مناسبی قرار دارد.

کلیدواژه ها

آلودگی, اکسیژن محلول, کلیفرم, هراز, لاسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.