مقاله مروری- تاثیر نوتروپرایمینگ بر درصد جوانه زنی بذر و استقرار گیاهچه گیاهان زراعی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تحقیقات بذر ایران، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JMS-3-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5328
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمدرضا احتشامی

هادی کیانی نژاد

چکیده

< p> عناصر کم مصرف برای رشد گیاه و سلامتی بشر ضروری هستند. کاربرد های خاک مصرف و برگ مصرف رایج ترین روش های اضافه کردن عناصر کم مصرف هستند اما به دست آوردن کیفیت بالا با کود سمی عناصر کم مصرف یک نگرانی عمده در کشور های در حال توسعه است. در پرایمینگ بذر با عناصر کم مصرف، عناصر کم مصرف به صورت اسمزی استفاده می شود. بذرهای پرایم شده اغلب جوانه زنی همزمان و بیشتری دارند و کاشت آسان و آبگیری بذر در کوتاه مدت انجام می شود و باعث افزایش فعالیت متابولیکی برای افزایش جوانه زنی می شود. مک دونالد نشان داد که پرایمینگ بذر می تواند بر یکپارچگی غشای سلولی تاثیر بگذارد، به طوری که برخی اجزای غشا مانند اسیدهای چرب C۷، C۸ و C۹ در اثر انجام پیش تیمار، تغییر یافته و بعد از خشک کردن نمی توانند به وضعیت اولیه خود برگردند و در نتیجه از نشت مواد به خارج از بذر جلوگیری می گردد. چندین گزارش از پرایمینگ با عناصر کم مصرف، بهبود محصولات گندم، برنج و لگوم های علوفه ای را نشان داد است، مشخص شده است که پرایمینگ با غلظت بالای عناصر غذایی باعث خرابی بذر و جلوگیری از جوانه زنی می شود. آژوری و همکاران گزارش کردند که غلظت های بیش از ۵۰ میلی مولار بر جوانه زنی بذرهای جو اثر منفی دارد. همچنین مشاهده شده است غلظت های پایین روی همراه با غلظت های بالای فسفر در محلول های مورد استفاده برای پرایمینگ بذر جو می تواند در افزایش جوانه زنی و قدرت رویش بذر موثر باشند..< /p>

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.