تاثیر پیش تیمار اسید سالیسیلیک بر جوانه زنی بذر و برخی ویژگی های رویشی و فیزیولوژیکی آهار (Zinnia elegans L.) در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تحقیقات بذر ایران، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JMS-3-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزین عبدالهی

استادیار گروه کشاورزی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگان

ابراهیم رضا زاده کته سری

۲- کارشناس ارشد گروه کشاورزی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگان

لیلا جعفری

مربی گروه کشاورزی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگان

چکیده

به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار بذر توسط اسید سالیسیلیک بر جوانه زنی بذر و ویژگی های رویشی و فیزیولوژیکی آهار (Zinnia elegans) در شرایط تنش خشکی، دو پژوهش به صورت دو آزمایش جداگانه شامل جوانه زنی در شرایط آزمایشگاه و کشت گلدانی  بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در ۴ تکرار در آزمایشگاه گروه باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگان در سال ۱۳۹۳ اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح مختلف پرایمینگ بذر با سالیسیلک اسید در چهار غلظت صفر، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ میلی مولار و چهار سطح خشکی (با استفاده از پلی اتیلن گلیکول ۶۰۰۰) شامل صفر، ۵/۰-، ۱- و ۵/۱- مگاپاسکال بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش معنی داردرصد و سرعت جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه آهار در دو آزمایش جوانه زنی و گلدانی می شود. در حالی که پیش تیمار اسید سالیسیلیک اسید باعث افزایش صفات مذکور در مقایسه با شاهد شد. در آزمایش گلدانی و در شرایط تنش خشکی ۱- و ۵/۰- مگاپاسکال، پیش تیمار بذر با غلظت ۱ میلی مولار اسید سالیسیلیک باعث بهبود ویژگی های رویشی آهار شد. در بالاترین سطح تنش (۵/۱- مگاپاسکال) کاربرد ۵/۱ میلی مولار اسید سالیسیلیک به تعدیل اثرات منفی تنش خشکی منجر گردید. پیش تیمار بذر با اسید سالیسیلیک موجب افزایش محتوای رطوبتی برگ در شرایط تنش خشکی شد. نتایج این مطالعه نشان داد پیش تیمار بذر با سالیسیلیک اسید از طریق بهبود ویژگی های جوانه زنی و رشد منجر به افزایش تحمل گیاهچه آهار در هر سه سطح تنش خشکی شده و می توان از آن به عنوان راهکاری برای بهبود جوانه زنی بذر آهار در شرایط تنش خشکی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

پرایمینگ, کلروفیل برگ, محتوای رطوبت نسبی برگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.