بررسی اثر مدت و دمای هیدروپرایمینگ بر برخی خصوصیات بذر و گیاهچه گندم دیم رقم کوهدشت درشرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تحقیقات بذر ایران، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JMS-4-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 315
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب سمیعی

دانشجو/ دانشگاه لرستان

حمیدرضا عیسوند

دانشگاه لرستان

زینب فرج الهی

دانشجو/دانشگاه لرستان

چکیده

به منظور بررسی اثر عوامل تاثیرگذار  بر فرایند هیدروپرایمینگ شامل زمان و دمای هیدروپرایمینگ بر کیفیت فیزیولوژیک بذر و گیاهچه گندم رقم کوهدشت در شرایط تنش خشکی، آزمایش فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه فناوری بذر و گلخانه دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: تنش خشکی ( 75%،50%و 25% ظرفیت زراعی )، دمای هیدروپرایمینگ (15، 20، 25 درجه سانتی گراد) و زمان هیدروپرایمینگ ( 12، 18 و 24 ساعت) بود. صفاتی نظیر درصد و سرعت ظهور گیاهچه، سرعت رشد گیاهچه، شاخص سطح برگ، شاخص سبزینگی و تعداد انشعاب ریشه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش خشکی از تنش ملایم (75% ظرفیت زراعی) به تنش شدید (25% ظرفیت زراعی) روند اکثر صفات کاهشی بود. اثر دمای هیدروپرایمینگ بر درصد و سرعت ظهور گیاهچه، سرعت رشد گیاهچه و شاخص سبزینگی در سطح یک درصد معنی­دار بود. بالاترین مقدار صفات مذکور در دمای 25 درجه سانتی­گراد مشاهده شد. اثر متقابل تنش خشکی و زمان هیدروپرایمینگ بر درصد ظهور گیاهچه معنی دار شد و اثر متقابل دما و زمان هیدروپرایمینگ فقط بر شاخص سطح برگ در سطح یک درصد معنی دار شد. در شرایط تنش ملایم (75% ظرفیت زراعی) ، تیمار 12 ساعت هیدروپرایمینگ مناسب ترین تیمار زمانی بود و در شرایط تنش شدید (25% ظرفیت زراعی) تفاوتی بین تیمارها در خصوص زمان هیدروپرایمینگ مشاهده نگردید. نظر به اهمیت درصد و سرعت ظهور گیاهچه، هیدرو پرایمینگ بذر این رقم به مدت 12 ساعت در دما ی 20 یا 25 درجه سانتی­گراد، قابل توصیه است

کلیدواژه ها

پرایمینگ, تنش, نمود گیاهچه, هدایت الکتریکی بذر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.