پاسخ دو رقم گندم نان به محلول پاشی سالیسیلیک اسید در شرایط متغیر رطوبتی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 48، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-48-4_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 342
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته دارابی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

رحیم ناصری

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

امیر میرزایی

عضو هئیت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی و ریس بخش اصلاح بذر

میثم مرادی

گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، جمهوری اسلامی ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر عملکرد و برخی شاخص های فیزیولوژیکی دو رقم گندم در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی سرابله در سال زراعی 94-1393 در چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل تیمارهای رطوبتی در سه سطح (کنترل (100)، 70 و 40 درصد ظرفیت زراعی خاک) در کرت های اصلی، تنظیم کننده رشد سالیسیلیک اسید در سه سطح (شاهد (صفر)، 50 و 100 میکرومولار) در کرت فرعی و دو رقم گندم نان (پیشتاز و بهار) در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد و اجزاء عملکرد، رنگدانه های فتوسنتزی، پروتئین، کربوهیدرات های محلول، مالون دی آلدئید و پرولین بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل سه گانه بین تنش خشکی، سالیسیلیک اسید و ارقام بر تمامی صفات مورد بررسی معنی دار بود. با افزایش شدت تنش خشکی رنگدانه های فتوسنتزی، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه و عملکرد دانه به طور معنی داری کاهش یافت اما کاربرد سالیسیلیک اسید در این شرایط سبب بهبود این صفات شد. محتوی پرولین، پروتئین های محلول و کربوهیدرات های محلول با افزایش شدت تنش خشکی روند صعودی داشتند که این روند بجز در مورد پرولین با کاربرد سالیسیلیک اسید تدوام و بهبود یافت. به طور کلی به نظر می رسد کاربرد سالیسیلیک اسید در شرایط تنش خشکی از طریق بهبود فرایندهای فیزیولوژیکی ضمن افزایش مقاومت گیاه منجر به عملکرد اقتصادی بیشتر می شود.

کلیدواژه ها

تنش خشکی, تنظیم کننده رشد, عملکرد, مقاومت گیاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.