مقایسه توابع توزیع احتمال در مدل های زمان گرمایی جهت مدل سازی جوانه زنی کلزای بهاره به دما

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 49، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-49-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 439
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل درخشان

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین

عبدالمهدی بخشنده

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین

سید عطاالله سیادت

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین

محمدرضا مرادی تلاوت

دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین

چکیده

مدل های مبتنی بر مفهوم زمان گرمایی ابزار مفیدی برای پیش بینی جوانه زنی بذر در رابطه با زمان و دما هستند. در این آزمایش که در سال 1395 در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین انجام شد، مدل جوانه زنی-گرمایی بر مبنای هفت تابع توزیع احتمال (لجستیک، ویبول، گامبل، لوگ لجستیک، نرمال معکوس، لوگ نرمال و گاما) توسعه یافت و دوره های زمانی جوانه زنی پیش بینی شده توسط این مدل ها برای دو رقم کلزای بهاره (RGS003 و ساری گل) با خروجی های مدل جوانه زنی- گرمایی نرمال مقایسه شد. آزمون جوانه زنی برای هر رقم در 11 دمای ثابت 8، 12، 16، 20، 24، 28، 32، 33، 34، 35 و 36 درجه سانتی گراد انجام شد. نتایج نشان داد که مدل زمان گرمایی لوگ نرمال برازش بهتری به دوره های زمانی جوانه زنی هر دو رقم RGS003 (AICc= -1173) و ساری گل (AICc= -1180) داشت. بر اساس خروجی های این مدل، دمای پایه برای جوانه زنی ارقام RGS003 و ساری گل بترتیب 85/5 و 60/5 درجه سانتی گراد برآورد شد. زمان گرمایی زیر حد بهینه برای شروع جوانه زنی ارقام RGS003 و ساری گل به ترتیب 40/118 و 00/120 درجه سانتی گراد ساعت و زمان گرمایی مورد نیاز برای تکمیل جوانه زنی این ارقام در دماهای بیشتر از حد بهینه بترتیب 07/29 و 47/31 درجه سانتی گراد ساعت پیش بینی شد. هر دو رقم کلزا در دمای فراتر از 17/33 درجه سانتی گراد بازدارندگی گرمایی جوانه زنی نشان دادند. ضرایب برآورد شده در این آزمایش می توانند در مدل های شبیه سازی جوانه زنی سایر ارقام کلزا نیز استفاده شوند.

کلیدواژه ها

بازدارندگی گرمایی, توزیع لوگ نرمال, دمای کاردینال, مدل جوانه زنی-گرمایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.