ارزیابی کاربرد مدل رگرسیون چندمتغیره تیغه ای در برآورد تبخیر از تشت
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری، دوره: 40، شماره: 11
- کد COI اختصاصی: JR_JISE-40-11_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 468
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد منابع آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده
یکی از پارامترهای مهم در برنامهریزی و بهرهبرداری از مخازن و طراحی سامانههای آبیاری، تبخیر و تعرق میباشد. اهمیت کاربردی تخمین هرچه دقیق تبخیر از یک سو و پیچیدگی رابطه علت و معلولی پدیده از سوی دیگر، ضرورت استفاده از روشهای جدید دادهکاوی را نشان میدهد. در این مطالعه امکان شبیهسازی تبخیر از تشت در ایستگاه تبریز با استفاده از مدلهای رگرسیون چندمتغیره بررسی شد. دادههای هواشناسی شامل حداکثر و حداقل دمای هوا، نقطه شبنم، حداکثر و حداقل رطوبت نسبی، تعداد ساعات آفتابی و سرعت روزانه باد سالهای 91-1371 ایستگاه سینوپتیک تبریز استفاده شدند. مدلهای مختلف رگرسیونی چندگانه خطی و غیر خطیبرای ایستگاه تبریز بسط داده شدند. مدل منتخب رگرسیون چندگانه خطی توسط روش رگرسیون تیغه ای مورد آزمون قرار گرفت تا چند همخطی بین ورودیها در مدل لحاظ شود. مقادیر ضریب تورم واریانس برای یکایک متغیرها محاسبه شد. نتایج نشان داد که همه ضریب تورم واریانسها دارای مقدار کمتر از 10 بودند. افزون بر این، نسبت برای مدل منتخب با دو متغیر حداقل دمای هوا و تعداد ساعات آفتابی، برابر با 34/3 بهدست آمد. بنابراین چند همخطی در مدل رگرسیون چندگانه خطی، منتخب مشاهده نشد. آماره دوربین واتسون نیز برای مدل منتخب برابر 45/1 بهدست آمد که نشانگر قابل اعتماد بودن مدل رگرسیونی چندگانه خطی منتخب میباشد. مقادیر RMSE و R2 برای مدلهای منتخب بهترتیب برابر 45/2 میلیمتر بر روز و 67/0 برای رگرسیون چندگانه خطی و 58/2 میلیمتر بر روز و 65/0 برای رگرسیون چندگانه غیرخطی بهدست آمد که این نتیجه نشانگر توانایی روشهای رگرسیونی در تخمین تبخیر از تشت در ایستگاه تبریز میباشند.کلیدواژه ها
تبریز, تبخیر, چند همخطی, رگرسیون تیغه ای, مدل های رگرسیونیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.