برآورد میزان تاثیر تغییر اقلیم بر بارش- رواناب حوضه آبریز صوفی چای

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری، دوره: 40، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JISE-40-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 379
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود غریب دوست

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشگاه تبریز

محمدعلی قربانی

دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه تبریز

عطیه حسینی زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

امروزه تاثیر پدیده گرمایش جهانی و تغییر اقلیم به خاطر افزایش گازهای گلخانه­ای در اتمسفر بر بسیاری از سیستم های طبیعی به اثبات رسیده است. تمامی مدل­های گردش عمومی آتمسفر (GCM) آینده گرم­تری را برای کره­ی زمین پیش بینی می­کنند. وقوع چنین شرایطی می­تواند  فرآیندهای هیدرولوژیک نظیر بارش و جریان رودخانه­ها را که یکی از اصلی­ترین منابع تامین­کننده آب حوضه­ها می­باشد تحت تاثیر قرار دهد. به دلیلتفکیک فضاییکمیاسادهسازیبرخیپدیده هایخرد مقیاسدر مدل­هایگردش عمومیجو،این مدل­هانمی­توانند تقریبدرستی از شرایطآبوهواییمناطق کوچک ارائه دهند،لذا بایستیخروجی آن­هاتاحدایستگاههواشناسیریزمقیاس گردد. دراین تحقیقداده هایمدل گردش عمومی جو HadCM3با به کارگیری مدل LARS-WGطبق دو سناریوی A2و A1B، ریزمقیاس شده­ و پارامترهای روزانه بارش، دمای حداقل و دمای حداکثر حوضه آبریز صوفی چای برای سه دوره 2030-2011، 2065-2046 و 2099- 2080 تولید گردید. برای ارزیابی تاثیر تغییر اقلیم بر رواناب حوضه، از مدل­های هوشمند شبکه عصبی مصنوعی و برنامه­ریزی ژنتیک استفاده شده است. نتایج حاکی از افزایش مقطعی بارش در دوره 2030-2011 و کاهش آن در آینده­های دورتر نسبت به اقلیم کنونی،  افزایش تدریجی دمای حداقل و دمای حداکثر در هر سه دوره و کاهش میزان رواناب در آینده نسبت به حال حاضر می­باشد.

کلیدواژه ها

بارش-رواناب, حوضه صوفی چای, ریزمقیاس نمایی, مدل LARS-WG, مدل های هوشمند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.