ارزیابی کارآئی شبکه جمع آوری و دفع آب های سطحی با استفاده از مدل SWMM (مطالعه موردی: شهر لیکک، استان کهگیلویه و بویراحمد)
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری، دوره: 42، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JISE-42-2_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 699
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری، گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان.
استادیار گروه مهندسی طبیعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
استادیار گروه مهندسی منابع طبیعی- آبخیزداری، دانشگاه یاسوج.
چکیده
بهمنظور مدیریت رواناب شهری لازم است میزان رواناب به درستی برآورد گردد. از جمله مدلهای پرکاربرد برای برآورد رواناب شهری، مدل SWMM است که یک برای یک واقعه رگبار و یا برای دادههای پیوسته سری زمانی کیفیت و کمیت رواناب را شبیهسازی نماید. هدف از تحقیق حاضر ارزیابی کارآئی کانالهای جمعآوری رواناب با استفاده از مدل SWMM در حوضه شهری لیکک است. به این منظور ابتدا کارایی مدل مورد ارزیابی قرار گرفت. برای واسنجی مدل از سه واقعه بارندگی و بهمنظور ارزیابی و اعتبارسنجی مدل از دو واقعه استفاده شد. کارایی مدل در براورد دبی اوج و حجم جریان با استفاده از ضریب ناش - ساتکلیف، خطای مجموع مربعات و ضریب BIAS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از واسنجی مدل نشان داد که دبی اوج و حجم جریان شبیهسازی انطباق خوبی با مقادیر مشاهداتی دارد (74/0NS=، 0052/0RMSE=، 48/10BIAS%=) و از نتایج بهدست آمده در واسنجی برای برآورد مقدار بهینه پارامترها استفاده شد. بهمنظور ارزیابی و اعتبارسنجی مدل از دو واقعه مجزا از مرحله واسنجی استفاده شد. نتایج حاصل از ارزیابی، کارایی و دقت مدل را تایید میکند (58/0NS=، 0027/0RMSE=، 95/10BIAS%=). با استفاده از بارش طرح و مقادیر بهینه پارامترها، اقدام به شبیهسازی شبکه جمعآوری رواناب گردید. نتایج نشان داد که مدل SWMM کارایی خوبی در شبیهسازی دبی اوج و حجم سیلاب دارد. همچنین نتایج بیانگر این بود که کانالهای موجود در شهر کارایی کافی در انتقال رواناب را ندارند و در بارشهای با دورههای برگشت مختلف ممکن است باعث آبگرفتگی شوند.کلیدواژه ها
رواناب شهری, شبیه سازی, واسنجی, سیستم زهکشیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.