بررسی تاثیر آموزش بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی بر خودآزمایی پستان در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه سواد سلامت، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHL-1-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 530
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خیرمحمد جدگال

دانشجوی دکتری تخصصی آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یزد، یزد، ایران

ایرج ضاربان

استادیار گرو آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات در ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

رضا فاریابی

دانشجوی دکتری تخصصی آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یزد، یزد، ایران

مریم رفیعی

گروه سلامت خانواده، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران

چکیده

زمینه و هدف: سرطان پستان شایعترین نوع سرطان در بین زنان است درصورت تشخیص بموقع بیش از 90 درصد مبتلایان درمان می شوند. این مطالعه با هدف تاثیرآموزش مبتنی بر مدل باور سلامتی در ایجاد رفتار  های خودآزمایی از پستان انجام شده است. مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که برروی 180 نفراز زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تربت حیدریه انجام گرفت که 90 نفر در گروه مداخله و 90 نفر در گروه شاهد قرار گرفتند. قبل از انجام مداخله آموزشی پرسشنامه طراحی شده براساس الگوی اعتقاد بهداشتی توسط واحدهای مورد پژوهش تکمیل شد، سپس مداخله آموزشی در گروه مداخله با استفاده از روش سخنرانی، پرسش و پاسخ اجرا گردید. دو ماه بعد از مداخله، آزمون ثانویه با استفاده ازهمان پرسشنامه اولیه انجام شد و داده ها با استفاده از نرم افزار spss 18  و آزمون  t-test  مستقل، paired t-test  و کای دو آنالیز شدند. یافته ها: میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه در گروه مداخله و شاهد به ترتیب  26/66 و 27/46 سال بود آزمون T-Test  مستقل نشان داد که قبل از مداخله تفاوت میانگین نمرات آگاهی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بین دو گروه مداخله و شاهد از لحاظ آماری معنی دار نمی باشد. در صورتیکه بعد از مداخله این تفاوت معنی دار بود. نتیجه گیری: برنامه آموزش بهداشت طراحی شده براساس الگوی اعتقاد بهداشتی در ایجاد رفتار خودآزمایی پستان تاثیر داشته است. لذا پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی مبتنی بر الگو اعتقاد بهداشتی  به منظور ارتقاء عملکرد زنان در زمینه خودآزمایی پستان طراحی و اجرا گردد. نوع مطالعه: مطالعه پژوهشی

کلیدواژه ها

الگوی اعتقاد بهداشتی, خودآزمایی پستان, آموزش بهداشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.