بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر سطح سواد سلامت دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه سواد سلامت، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHL-2-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 621
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا کهتری

دانشجوی کارشناسی ارشدآموزش بهداشت ، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گیلان ، رشت، ایران

ربیع الله فرمان بر

دانشیار آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت, مرکز تحقیقات بهداشت و محیط زیست ، دانشگاه علوم پزشکی گیلان, رشت, ایران

پریسا کسمایی

استادیار گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.

سعید امیدی

مربی گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: سواد سلامت بیانگر طیف وسیعی از مهارت ها ومنابعی است که در ارتباط با توانایی افراد برای پردازش اطلاعات مرتبط با بهداشت و سلامتی است. این پژوهش باهدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر سطح سواد سلامت دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر سیاهکل در سال تحصیلی95-96 مواد و روش ها: در این پژوهش کارآزمایی شاهد دار تصادفی 132 نفر (71 گروه مداخله و 61 گروه کنترل) به شیوه نمونه گیری در دسترس  از بین دانش­آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر سیاهکل انتخاب و به طور تصادفی در یک گروه مداخله و یک گروه کنترل اختصاص یافتند. اطلاعات با استفاده  از پرسشنامه سنجش سواد سلامت نوجوانان HELMA)) در دو مرحله(پیش آزمون و پس آزمون) جمع آوری گردید. برای گروه مداخله چهار جلسه آموزشی سواد سلامت اجرا گردید.برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمونهای تی زوجی، تی مستقل و من ویتنی با استفاده از نرم افزار spss21 استفاده شده است. یافته ها: در بررسی همبستگی حیطه­های مورد مطالعه با حیطه سواد سلامت، قبل از آزمون همبستگی معناداری بین حیطه محاسبه با حیطه کلی سواد سلامت دیده نشد.(0/210=P) اما پس از آزمون بین همه حیطه­ها با حیطه کلی سواد سلامت ارتباط معنی داری دیده شد. در مقایسه میانگین حیطه­ها در دو گروه مداخله و کنترل قبل از آزمون، حیطه مهارت خواندن(0/013=P)، حیطه ارزیابی(0/015=P)، حیطه محاسبه(0/0001=P)، تفاوت معناداری دیده شد. همچنین مقایسه میانگین حیطه­ها در دو گروه مداخله و کنترل پس از آزمون، تفاوت معناداری در حیطه های مورد بررسی در دو گروه دیده شد.(0/05> P). کل حیطه­ها در گروه مداخله بجز حیطه استفاده دارای میانگین بالاتری بودند. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که استفاده از مداخله آموزشی بر توانمند سازی وارتقاء سواد سلامت دانش­آموزان دختر موثر است. بطوریکه در حیطه درک، محاسبه و ارزیابی تاثیرات مداخله مشهود می باشد. نوع مطالعه: مطالعه پژوهشی.

کلیدواژه ها

سواد سلامت, حیطه درک, حیطه محاسبه, حیطه ارتباط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.