مطالعه جریان های ساحلی ناشی از شکست موج درخلیج فارس(سواحل خلیج نایبند)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه دریا فنون، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMT-5-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 534
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود ترابی آزاد

دانشیار دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

کامران لاری

دانشیار دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

فریبا کوهی

کارشناس ارشد فیزیک دریا دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی- واحدعلوم و تحقیقات تهران

چکیده

مشخصات امواج دریا به سبب جابجایی آنها از مناطق عمیق به آبهای کم عمق، تحت تا ثیر توپوگرافی بستر دچار تغییراتی می شود. از جمله این تغییرات شکست موج به دلیل تغییر ارتفاع و اصطکاک بستر است. شکست امواج باعث ایجاد جریان های نزدیک ساحل بصورت موازی و عمود بر ساحل می شود. مولفه موازی ساحل این جریان ها، جریان های در امتداد ساحل نامیده می شوند. در این تحقیق به بررسی این جریان ها در منطقه خلیج نایبند پرداخته شده است. در ابتدا جهت موج غالب در منطقه مشخص گردیده، سپس با استفاده از نقشه هیدرو گرافی منطقه، شیب ساحل محاسبه شده است. سپس با استفاده از داده های مربوط به موج از جمله، ارتفاع، پریود و جهت موج مربوط به ماه های می، ژوئن، ژولای و آگوست سال 1992 سرعت جریان های در امتداد ساحل توسط روابط موجود بدست آمده است. این سرعتهای محاسبه شده با سرعت های جریان اندازه گیری شده در منطقه در ماه های می، ژوئن، ژولای، و آگوست سال 1992 مقایسه شده و سازگار ترین رابطه انتخاب گردید. همچنین ضریب برازشی برای این رابطه محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که سرعت میانگین جریان های در امتداد ساحل ناشی از شکست موج خلیج نایبند m/s 3/0 می باشد و جهت غالب موج شمال غربی است. همچنین عرض ناحیه شکست در منطقه خلیج نایبند m65 برآورد شده است.

کلیدواژه ها

جریان های در امتداد ساحل, شکست موج, روابط تحلیلی, خلیج نایبند, خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.