بررسی اثرات شیب کف مخزن سد بر خصوصیات سیلاب ناشی از شکست سد در حالت بستر خشک پایین دست آن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه دریا فنون، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMT-5-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 527
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اتابک فیضی

استادیار گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی

علیرضا اسدپور اردبیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران- مدیریت منابع آب، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی

ابوالفتح عسکریان خوب

مربی دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره)

چکیده

فرو ریختن ناگهانی یک سد که در پشت آن مقادیر عظیمی آب نگهداری می شود، باعث می گردد که به تاسیسات پایین دست از قبیل نیروگاه ها، مناطق مسکونی، تاسیسات شهری و تاسیسات کشاورزی و غیره خسارات مالی وارد شود. در صورتیکه در پایین دست سد، مناطق مسکونی وجود داشته باشد، علاوه بر خسارات مالی، خسارات جانی نیز به بار می آید. هدف این مطالعه، بررسی عددی تاثیر همزمان شکل هندسی مخزن در پلان و شیب کف آن بر روی الگو و چگونگی حرکت موج سیلابی ناشی از شکست سد می باشد. بستر پایین دست دریچه بصورت خشک در نظر گرفته شده است. خصوصیات جریان ناشی از شکست سد در دو مخزن با شکل های هندسی طویل و عریض و شیب های کف 2%، 3.5% و 5% مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. مدل سازی های انجام شده به صورت سه بعدی و با استفاده از نرم افزار Flow3D صورت پذیرفته است. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که در مخزن عریض با افزایش شیب کف مخزن، تراز سطح آب در پایین دست و بالادست سد تفاوت چندانی نمی کند ولی نوسانات شدید سطح آب در مخزن عریض در تمامی شیب ها در پایین دست دریچه مشاهده می شود. دلیل این نوسانات می تواند ناشی از شکل مخزن باشد. در مخزن طویل و در نقاط بالادست دریچه، با افزایش شیب کف مخزن تراز سطح آب در حال کاهش بوده و کمترین تراز سطح آب برای شیب کف 5% حاصل شده است. در نقاط پایین دست دریچه در مخزن طویل، با افرایش شیب کف مخزن، تراز سطح آب در حال کاهش بوده و با گذشت زمان و در حدود هفت ثانیه بعد از باز شدن دریچه، افت تراز سطح آب برای شیب های 3.5% و 5% بیشتر از شیب های دیگر اتفاق افتاده است.

کلیدواژه ها

شکست سد, مدلسازی عددی سه بعدی, شکل مخزن, شیب کف مخزن, نرم افزار Flow3D

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.