پیش بینی حوزه های خاص امیدواری دانشجویان در چارچوب سبک های دلبستگی آنان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_KRAP-17-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 367
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد ولیخانی

کارشناس ارشد روان شناسی بالینی، دانشگاه شیراز، ایران

محسن سالاری سلاجقه

کارشناس ارشد روان شناسی بالینی، پردیس فارابی دانشگاه تهران، ایران

فرهاد خرمایی

عضو هیات علمی بخش روان شناسی تربیتی، دانشگاه شیراز، ایران

چکیده

هدف این پژوهش پیش بینی حوزه های خاص امیدواری دانشجویان بر اساس سبک دلبستگی آنان است. طرح مطالعه از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش همه دانش آموزان ورودی جدید دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال تحصیلی 911390 بودند. نمونه شامل 250 دانشجوی تازه وارد بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان (هازن و شیور، 1987) و مقیاس امیدواری حوزه های خاص بزرگسالان (سیمپسون، 1999) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از مدل یابی معادله ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد که دلبستگی ایمن هر پنج حوزه خاص امیدواری روابط اجتماعی (01/0> P < /font> ، 83/0=β)، تحصیلات (01/0> P < /font> ، 79/0 =β)، زندگی خانوادگی (01/0> P < /font> ، 40/0 =β)، شغل (01/0> P < /font> ، 51/0 =β)، و اوقات فراغت (01/0> P < /font> ، 62/0 =β) را به طور معنادار و مثبت پیش بینی کرد، اما دلبستگی اجتنابی هیچ یک از حوزه های امیدواری را به طور معنادار پیش بینی نمی کند. دلبستگی دوسوگرا نیز فقط حوزه امید در زندگی خانوادگی را به طور معنادار و منفی پیش بینی می کند (05/0> P < /font> ، 25/0- =β). بر طبق نتایج به دست آمده از پژوهش می توان ادعا کرد که در افزایش امیدواری به افراد به ویژه افرادی که برای روان درمانی مراجع می کنند، باید به نوع دلبستگی آنان توجه شود. چرا که افزایش امید در این افراد باید در حوزه های مشخصی از جنبه های مختلف زندگی صورت گیرد تا مساله یا مشکلی را ایجاد نکند و همچنین بر تاثیر درمانی امید بیفزاید.

کلیدواژه ها

سبک های دلبستگی, حوزه های خاص امیدواری, دانشجویان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.