الگوی بومی آسیب پذیری روانی-اجتماعی افسردگی مزمن: یک نظریه زمینه ای

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KRAP-18-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمدرضا صمصام شریعت

دانشجوی دکتری، گروه روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

حمیدطاهر نشاط دوست

دکترای روان شناسی، گروه روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

مهرداد کلانتری

دکترای روان شناسی، گروه روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سیدحمیدرضا عریضی سامانی

دکترای روان شناسی، گروه روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

هدف این پژوهش تدوین الگوی آسیب پذیری روانی-اجتماعی افسردگی مزمن بود. روش نظریه زمینه ای به منظور تدوین نظریه پیرامون شرایط علی، راهبرها و پیامدها در افسردگی مزمن استفاده شد و نمونه ای (12 نفر) در گروه سنی 25 الی 60 سال، شامل مبتلایان به افسردگی مزمن مراجعه کننده به دو مرکز مشاوره و روان درمانی در شهر اصفهان به صورت هدفمند انتخاب شد. ابزار تحقیق شامل؛ مصاحبه ساختاریافته مبتنی بر ملاک های DSM5، مصاحبه باز و نیمه ساختارمند و مقیاس 24 آیتمی همیلتون برای افسردگی (HRSD24) بود. کدگذاری با کمک نرم افزار NVIVO انجام شد. نتایج نشان داد مزمن بودن اختلالات افسردگی درنتیجه شرایط شکست در نمایش قبلی و دوره های متعدد سابقه افسردگی و نیز احساس ناتوانی حاصل از مشکلات جسمانی و دردهای مزمن، در بستری از وجود مشکل در شرایط اجتماعی/خانوادگی و مالی/شغلی/تحصیلی، حاصل گردیده و وجود اختلال افسردگی نیز محصولی از عوامل شناختی و رفتاری است که این عوامل با ویژگی های خلقی و تنظیم هیجانی فرد در تعامل اند. با توجه به آنکه اغلب فرآیندهای روان درمانی تاکنون تاکیدی شناختی/رفتاری داشته اند، بنابر نظریه زمینه ای حاصل؛ در شرایط مزمن بودن اختلال، بهتر است اولویت درمان، متوجه مقوله های تداوم بخش؛ مشکلات درمانی و جسمانی و زمینه های خانوادگی/اجتماعی و شغلی/ تحصیلی/ مالی گردد.

کلیدواژه ها

الگو, آسیب پذیری روانی-اجتماعی, افسردگی مزمن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.