پیش بینی فرسودگی شغلی بر اساس عدالت و تعهد سازمانی با تاکید بر نقش واسطه ای تعارض و ابهام نقش در بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی شیراز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KRAP-19-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 430
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا یادگار

دپارتمان مدیریت و خدمات آموزشی، آموزشکده فنی و حرفه ای دختران نی ریز، دانشگاه فنی و حرفه ای استان فارس، ایران.

محمد حسن صیف

دانشیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

چکیده هدف پژوهش حاضر ارائه مدل ساختاری فرسودگی شغلی بر اساس عدالت و تعهد سازمانی با تاکید بر نقش واسطه­ای تعارض و ابهام نقش در بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز بود. روش پ ژوهش رابطه­ای از نوع مدل­سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش شامل320 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز بود که با روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای 151 نفر به­عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از، پرسشنامه فرسودگی شغلی (ماسلاچ، 2001)، تعهد سازمانی (آلن و می­یر، 2004)، تعارض و ابهام نقش (لو و همکاران، 2001) و عدالت سازمانی (کلکوئیت، 2001). تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل­سازی معادلات ساختاری با کمک نرم­افزار لیزرل انجام شد. برای آزمون معناداری مسیرهای غیرمستقیم از روش بوت­استراپ در برنامه ماکروی پریچر و هایس (2008) استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که تعهد سازمانی دارای رابطه مستقیم منفی و معنادار بر فرسودگی شغلی است (01/0p< ). همچنین تعهد سازمانی دارای اثر غیرمستقیم منفی و معنادار با میانجی­گری ابهام و تعارض نقش بر فرسودگی شغلی است (01/0p< ). عدالت سازمانی دارای اثر غیرمستقیم منفی و معنادار با میانجی­گری ابهام و تعارض نقش بر فرسودگی شغلی است (01/0p< ). بین عدالت سازمانی و فرسودگی شغلی رابطه مستقیم معنادار وجود نداشت (01/0p< ). درنهایت ابهام نقش و تعارض نقش)01/0p< ) دارای رابطه مستقیم مثبت و معنادار بر فرسودگی شغلی است. طبق شاخص­های برازش شده، مدل نهایی پژوهش از برازش نسبتا خوبی برخوردار است.هدف پژوهش حاضر ارائه مدل ساختاری فرسودگی شغلی بر اساس عدالت و تعهد سازمانی با تاکید بر نقش واسطه­ای تعارض و ابهام نقش در بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز بود. روش پ ژوهش رابطه­ای از نوع مدل­سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش شامل320 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز بود که با روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای 151 نفر به­عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از، پرسشنامه فرسودگی شغلی (ماسلاچ، 2001)، تعهد سازمانی (آلن و می­یر، 2004)، تعارض و ابهام نقش (لو و همکاران، 2001) و عدالت سازمانی (کلکوئیت، 2001). تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل­سازی معادلات ساختاری با کمک نرم­افزار لیزرل انجام شد. برای آزمون معناداری مسیرهای غیرمستقیم از روش بوت­استراپ در برنامه ماکروی پریچر و هایس (2008) استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که تعهد سازمانی دارای رابطه مستقیم منفی و معنادار بر فرسودگی شغلی است (01/0p< ). همچنین تعهد سازمانی دارای اثر غیرمستقیم منفی و معنادار با میانجی­گری ابهام و تعارض نقش بر فرسودگی شغلی است (01/0p< ). عدالت سازمانی دارای اثر غیرمستقیم منفی و معنادار با میانجی­گری ابهام و تعارض نقش بر فرسودگی شغلی است (01/0p< ). بین عدالت سازمانی و فرسودگی شغلی رابطه مستقیم معنادار وجود نداشت (01/0p< ). درنهایت ابهام نقش و تعارض نقش)01/0p< ) دارای رابطه مستقیم مثبت و معنادار بر فرسودگی شغلی است. طبق شاخص­های برازش شده، مدل نهایی پژوهش از برازش نسبتا خوبی برخوردار است.

کلیدواژه ها

فرسودگی شغلی, عدالت سازمانی, تعهد سازمانی, ابهام نقش, تعارض نقش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.