بررسی تاثیرات کوتاه و بلند مدت آندوتوکسمی القا شده با لیپوپلی ساکارید بر شاخص های اسپرمی موش های سوری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-31-2_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 337
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرسعید صمیمی

استادیار گروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

جلیل آبشناس

دانشیارگروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

همایون بابایی

استاد گروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

علی زحمتکش

دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

لیپوپلی ساکارید ساختار مهمی از دیواره خارجی باکتری های گرم منفی است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثرات کوتاه و بلند مدت آندوتوکسمی القا شده با لیپوپلی ساکارید باکتری اشریشیا کولی O55:B5 بر شاخص های اسپرمی موش های سوری است. از 30 سر موش آزمایشگاهی نر بالغ نژاد سوری NMRI به ظاهر سالم، با وزن متوسط 31-27 گرم و سن حدود دو ماه استفاده شد. موش های سوری به طور تصادفی به دو گروه (در هر گروه 15 سر) شاهد و بیمار تقسیم شدند. در آغاز مطالعه، به گروه شاهد 1/0 میلی لیتر سالین نرمال استریل و به گروه بیمار، 1/0 میلی لیتر لیپوپلی ساکارید با دوز 6750 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت داخل صفاقی تزریق شد. سه بار نمونه گیری به فاصله زمانی 3، 30 و 60 روز پس از القای آندوتوکسمی صورت گرفت و در هر نمونه گیری، سلول های اسپرم اپیدیدمی پنج سر موش از هر دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفتند. در گروه بیمار، 3 و 30 روز پس از القای آندوتوکسمی، کاهش معنی داری در تمامی شاخص های اسپرمی نسبت به گروه شاهد مشاهده شد که کمترین میزان این شاخص ها در روز 3 پس از شروع مطالعه بود (001/0 > p). شصت روز پس از القای آندوتوکسمی همچنان شاخص های حرکت کلی و حرکت پیشرونده رو به جلو اسپرم ها اختلاف معنی دار با گروه شاهد داشتند، به نحوی که در گروه بیمار، این دو شاخص همچنان به حالت طبیعی بازنگشته بودند. شرایط آندوتوکسیک، باعث ایجاد اختلال در سلول های اسپرم و روند اسپرم سازی، به خصوص در زمان پس از آن و حتی تا دو ماه یا تقریبا دو دوره اسپرماتوژنز پس از آن می شود.

کلیدواژه ها

آندوتوکسمی, اشریشیا کولی O55:B5, شاخص های اسپرمی, موش سوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.