سنجش آثار فناوری اطلاعات و ارتباطات در توسعه ی برخی شاخص های اقتصادی و اجتماعی روستاهای بخش مرکزی شهرستان بهار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و توسعه، دوره: 15، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_GDIJ-15-48_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 456
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا موحدی

دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

سیده شیرین جمالیان

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته توسعه روستایی- موسسه آموزش عالی عمران و توسعه همدان، همدان،

مرجان سپه پناه

دانشجوی دکتری، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

هدف مطالعه ی حاضر سنجش آثار فناوری اطلاعات و ارتباطات در توسعه برخی شاخص­های  اقتصادی و اجتماعی روستاهای بخش مرکزی شهرستان بهار بود. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه ی جمع­آوری داده­ها پیمایشی و از نظر تحلیل داده­ها از نوع  توصیفی-تحلیلی می­باشد. جامعه آماری پژوهش شامل 15933 نفر از ساکنین 13 روستای دارای دفاتر خدمات فاوا در بخش مرکزی شهرستان بهار بودند که از بین آن­ها تعداد 375 تن بر اساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب و به صورت انتساب متناسب پرسشنامه ها توزیع و تکمیل گردید. ابزار اصلی جمع­آوری داده­ها پرسش­نامه بود که روایی سوالات آن توسط صاحب­نظران و اساتید مربوطه تایید و پایایی آن نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ محاسبه شد که میزان پایایی بین 863/0 و 872/0 به دست آمد. به منظور سنجش متغیرهای مربوط به شاخص های اقتصادی و اجتماعی همچنین میزان استفاده از خدمات فاوا از طیف پنج قسمتی لیکرت استفاده شد. پردازش داده ها از طریق نرم افزار SPSS و به دو صورت توصیفی و تحلیل انجام شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه­ها نشان داد که میزان استفاده از فاوا بین روستاییان مورد مطالعه در همه شاخص­های اقتصادی مورد مطالعه از قبیل افزایش تولید محصول، افزایش درآمد، اشتغال­زایی، کاهش هزینه حمل و نقل و بازاریابی تاثیر مثبت و معنی­دار داشته است. نتایج همچنین نشان داد میزان استفاده از فاوا در برخی شاخص­های اجتماعی نظیر مشارکت­پذیری، اعتماد اجتماعی، آموزش و ارتباطات و رفاه اجتماعی تاثیر مثبت و معنی­داری داشته ولی بر میزان مهاجرت روستاییان تاثیر منفی و معنی­دار داشته است. با توجه به نقش مثبت دفاتر فاوا در روستاهای مورد مطالعه پیشنهاد می شود حمایت های لازم از این مراکز چه توسط سازمان های دولتی و چه غیر دولتی به نحو مقتضی اعمال گردد. برای این منظور پیشنهاد می شود دولت از طریق یک نظام آموزشی و مشاوره های قوی بسترهای لازم برای تقویت این مراکز را در روستاها فراهم نماید.

کلیدواژه ها

فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا), شاخص های اقتصادی, شاخص های اجتماعی, توسعه ی روستایی, دفاتر خدمات روستایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.