اثرات رنگدانه های استخراج شده از فلفل دلمه ای قرمز در مقایسه با رنگدانه مصنوعی کانتازانتین بر عملکرد و ماندگاری تخم مرغ در مرغان تخمگذار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-19-4_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 452
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی رضائی

استادیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

نیما ایلا

استادیار تغذیه طیور، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج،کرج ،ایران

چکیده

این پژوهش جهت ارزیابی اثرات رنگدانه­های استخراج شده از فلفل قرمز در مقایسه با رنگدانه مصنوعی بر عملکرد و کیفیت تخم­مرغ مرغان تخم­گذار انجام شد. تعداد 64 قطعه مرغ تخم­گذار تجاری سویه های- لاین 36-Wدر سن 75 هفتگی به صورت تصادفی به چهار گروه (جیره) آزمایشی شامل: 1- (جیره شاهد بدون افزودن رنگدانه طبیعی یا مصنوعی)، 2- (جیره شاهد + افزودن 25 قسمت در میلیون رنگدانه مصنوعی کانتازانتین قرمز)، 3- (جیره شاهد + افزودن 15 قسمت در میلیون رنگدانه استخراج شده از فلفل دلمه­ای قرمز) و 4 - (جیره شاهد + افزودن 30 قسمت در میلیون رنگدانه استخراج شده از فلفل دلمه­ای قرمز) در 16 قفس مجزا تقسیم شدند. رنگدانه فلفل قرمز ابتدا به وسیله حلال هگزان استخراج و سپس با هیدروکسید پتاسیم صابونی شد. در طول هشت هفته دوره آزمایشی عملکرد، کیفیت تخم­مرغ و شاخص رنگ زرده در مرغان اندازه­گیری و در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تولید و کیفیت تخم­مرغ تفاوت معنی­داری بین گروه­های آزمایشی نسبت به گروه شاهد نداشت ولی شاخص رنگ زرده در مرغانی که رنگدانه طبیعی یا مصنوعی مصرف کرده بودند به صورت معنی­داری بیشتر از گروه شاهد بود (01/0P< ). پایداری لیپیدهای زرده تخم­مرغ در برابر اکسیداسیون در مرغان تغذیه شده با رنگدانه فلفل قرمز بعد از سه هفته نگهداری تخم­مرغ در دمای 18­ درجه سانتی­گراد به صورت معنی­داری بهبود یافت (05/0P< ). براساس نتایج این تحقیق، استفاده از 30 قسمت در میلیون رنگدانه استخراج شده از فلفل دلمه­ای قرمز می­تواند جایگزین رنگدانه­های مصنوعی در جیره مرغان تخم­گذار شود.

کلیدواژه ها

استخراج رنگدانه, اکسی کارتنوئیدها, پایداری اکسیداتیو, شاخص رنگ زرده, فلفل دلمه ای قرمز, کانتازانتین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.