مقایسه تاثیر دو روش مراقبت کانگرویی و لالایی بر میزان افسردگی پس از زایمان در مادران دارای نوزادان نارس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی مطالعات اجتماعی سلامت
  • کد COI اختصاصی: SSHMED02_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 319
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تابان نعمتی فرد

کارشناسی ارشد پرستاری اطفال، مربی دانشکده پرستاری مامایی، علوم پزشکی کردستان

چکیده

زمینه و هدف: تولد نوزاد نارس موجب برانگیختن استرس روانی قابل توجهی در مادران شده و خطر افسردگی پس از زایمان را افزایش می دهد. با مداخلات و درمان به موقع می توان از افسردگی پس از زایمان در این مادران جلوگیری یا سبب کاهش عوارض آن گردید. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش مراقبت کانگرویی و لالایی بر میزان افسردگی پس از زایمان در مادران دارای نوزادان نارس انجام گرفت.روش کار : در این مطالعه شبه تجربی، 90 مادربه شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و یک گروه کنترل تقسیم شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، چهار هفته پس از زایمان، پژوهشگر طی هماهنگی با والدین به منزل آنان مراجعه کرده و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی مادر و نوزاد و پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبورگ(EPDS)توسط مادران کامل شد. مادرانی که نمره بالا تر از 13 را کسب می کردند به دلیل داشتن افسردگی پس از زایمان وارد مطالعه می شدند و توسط روان پزشک مورد معاینه قرار می گرفتند. مادرانی که از نظر روان پزشک نیاز به درمان دارویی داشتند، از مطالعه خارج شدند. در دو گروه مداخله اطلاعات آموزشی به صورت سی دی آموزشی و پمفلت در اختیار مادران قرار گرفت ( گروه کنترل مداخله ای دریافت نمی کرد). سپس مداخله مراقبت کانگرویی و لالایی روزانه به مدت 30 دقیقه در طی یک ماه به صورت مداوم انجام شد . یک ماه پس از انجام مداخله، مجددا پرسشنامه ادینبرگ توسط مادران تکمیل می گردید و داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آمار توصیفی وآنالیز کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.نتایج: میانگین (انحراف معیار) نمره افسردگی قبل از مدا خله در گروه کنترل (5/52)18/23، در گروه مراقبت کانگرویی (4/28)19/17 و در گروه مراقبت لالایی (5/16)18/59 بود. نتایج تحلیل واریانس نشان داد که نمره های افسردگی قبل از مداخله در سه گروه تفاوت معنی داری با هم نداشتند. .(F2.86=0 .265 , p=0.77) میانگین (انحراف معیار) نمره افسردگی بعد از مداخله، در گروه کنترل (15 /88) و در گروه مراقبت کانگرویی (6/17) و در گروه مراقبت لالایی (7/88) بود . با توجه به اختلاف نمره قبل و بعد از مداخله،مراقبت کانگرویی موثر تر از لالایی بوده است. پس از تعدیل نمره افسردگی قبل ازمداخله ، نمره افسردگی در گروه کنترل و دو گروه مداخله (پس از مداخله) متفاوت بود و این تفاوت از نظر آماری معنی دار است.(.(F(70,2)=119.29 , p< 0.001 بحث و نتیجه گیری : نتایج نشان داد که مراقبت به روش کانگرویی و مراقبت لالایی باعث کاهش افسردگی پس از زایمان در مادران دار ای نوزاد نارس گردید باتوجه به اثرات سوء افسردگی بعد از زایمان بر مادران و نوزادان ، پیشنهاد می شود مراقبت کانگرویی و لالایی در دستور کار مراکز مراقبتی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

مراقبت کانگرویی، لالایی، افسردگی پس از زایمان ، نوزاد نارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.