بررسی اعجاز لفظی و هنری قرآن­کریم و ارتباط آن با آوا معنایی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PAQ-4-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 492
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاالدین قهرمانی نژاد شایق

استادیار گروه معارف اسلامی دانشگاه تهران

محمد جواد جاوری

دانشجوی دکتری رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه علوم و حدیث دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

چکیده

  در علم زبان شناسی دانشی با نام فنوسمانتیک یا آوا معنایی وجود دارد که در آن این مطلب اثبات می شود که بهترین حروف و کلمات آنهایی هستند که به محض شنیده شدن، معنای خود را به ذهن منتقل می کنند، یعنی بار آوایی حروف و کلمه به خصوصیات معنای مدنظر بسیار نزدیک است. محقق سعی نموده، ارتباط الفاظ مورد استفاده در آیات قرآن کریم با دانش فنوسمانتیک یا آوا معنایی را  مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. بر این اساس با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی، به بررسی نظرات زبان شناسان در خصوص دلالت لفظ بر معنا، همخوانی صوت آواها با معانی، رابطه حروف با مفاهیم و معانی، رابطه حرکات و مصوت ها با معانی، سیما معنایی و همگون آوایی پرداخته، و با تحلیل شواهد و مصادیق متعدد از آیات قرآن کریم، نشان داده است که آوا معنایی یکی از ابزارهای اصلی و هنری انتقال مفاهیم و معانی در قرآن کریم است  

کلیدواژه ها

اعجاز لفظی, آوا معنایی, صوت آوا, فنوسمانتیک, قرآن کریم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.