بررسی و مقایسه تاثیر فرآیندهای مختلف آبکشی و پخت بر میزان باقی مانده فلزات سنگین سرب و کادمیوم در برنج های طارم کشت شده در شالیزارهای شهر قائم شهر در شمال ایران
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، دوره: 2، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JREH-2-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 543
نویسندگان
کارشناس ارشد مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران.
دانشیار سم شناسی، دانشکده داروسازی، مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.
کارشناس ارشد آموزش بهداشت، دانشکده پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
دانشجوی دوره دکترای اپیدمیولوژی مولکولی باکتری ها، کمیته تحقیقات دانشجویی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشکده پزشکی ،دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
چکیده
زمینه و هدف: پخت و پز و همچنین شستشو باعث کاهش میزان فلزات سنگین در برنج می شود. بنابراین شناسایی بهترین روش پخت وشستشو جهت کاهش فلزات سنگین ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی میزان باقی مانده فلزات کادمیوم و سرب در برنج طارم در شهر قائم شهر بعد از فرآیندهای شستشو و پخت می باشد. روش کار:این مطالعه توصیفی- مقطعی درسال 1394 درشهرقائم شهراستان مازندران انجام شد. شهر قائم شهر به پنج منطقه تقسیم و از هر منطقه سه نمونه برنج به طور تصادفی جمع آوری شد. غلظت فلزات سرب و کادمیوم در 75 نمونه برنج خام، شسته شده به وسیله آب، پخته شده، آبکش شده و کته مورد ارزیابی قرارگرفت.جهت اندازه گیری میزان دو فلز سنگین کادمیوم وسرب دربرنج و مقایسه سطح زیر منحنی استاندارد بانمونه های موردآزمایش، ازاستانداردهای ساخته شده استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS(نسخه 18) و آزمون هایt-test Student، Analysis of Variance (ANOVA) و آزمون تعقیبی Duncanانجام شد (05/0> p). یافته ها:بر اساس آزمون t-test Student، میزان غلظت سرب و کادمیوم در برنج از حد استاندارد جهانی و ایران بالاتر بود. کمترین میزان کادمیوم در روش آبکشی (0/80±0/19) و کمترین میزان سرب درروش شستشوبا آب (0/3±0/87) بود. بر اساس آزمون ANOVAبین غلظت کادمیوم و سرب درنمونه های برنج در مناطق مختلف اختلاف معنی داری وجود داشت (0/50> p).براساس آزمون Duncan نیزمیانگین های مقادیر کادمیوم و سرب در نمونه خام با تمامی نمونه ها اختلاف معنی داری داشت و میزان این فلزات در برنج خام بیشتر از سایر نمونه ها بود (0/50> p). نتیجه گیری: میزان فلزات مورد مطالعه در نمونه های برنج مورد بررسی بالاتر از حد مجاز استاندارد بود. کمترین میزان فلزات در روش های آبکشی و شستشو مشاهده شد. با توجه به اینکه آلودگی در برنج کشت شده نزدیک به پساب های صنعتی بیشتر بود، می بایست از کاشت برنج در مناطق نزدیک به کارخانجات صنعتی ممانعت به عمل آید و آموزش های لازم جهت نحوه پخت برنج داده شود.کلیدواژه ها
برنج, سرب, فلزات سنگین, کادمیوماطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.